x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Rromii din Orbic au legea lor

Rromii din Orbic au legea lor

28 Oct 2004   •   00:00

Un grup de 200 de rromi tine sub teroare 46.000 de suflete din localitatile aflate la granita judetelor Neamt si Bacau. Conflictele cu reprezentantii legii s-au soldat de fiecare data cu victime de ambele parti.

EDUARD PASCU

Click pentru a mari imaginea
MOBILIZARE. Politistii, pregatiti sa se apere de violenta rromilor de langa Buhusi
Conflictul de zilele trecute dintre rromii din cartierul Orbic de la marginea orasului Buhusi, din judetul Bacau, pe de o parte, si fortele de ordine, pe de alta parte, incident soldat cu un mort si mai multi raniti, nu este un conflict care a izbucnit din senin. Acesta are la baza tensiuni acumulate de-a lungul timpului, care la intervale neregulate degenereaza. Rromii care locuiesc in cartierul Orbic, in marea lor majoritate au antecedente penale. Saracia lucie in care traiesc ii impinge sa comita fapte antisociale si furturi. Prinsi asupra faptului de catre fortele de ordine, acestia nu se dau in laturi de la a ataca politistii sau jandarmii. "Au ajuns sa nu mai respecte legea sub nici o forma. Deja ne este si noua frica de ei, fiindca daca ne aparam, riscam sa fim cercetati penal, asa cum, in prezent, este cercetat seful de la Detasamentul de Interventie Rapida al IJP Neamt, comisarul Daniel Cazacu. Acesta este acuzat de omor fiindca si-a aparat viata", spune unul dintre politistii participanti la actiunea de pe dealul Orbic.

SCANDAL. Vinerea trecuta, in jurul orei 16:00, doi politisti au organizat un filtru pentru prevenirea si descoperirea furturilor de material lemnos in punctul "Tatin", situat la aproximativ 10 kilometri de localitatea Moldoveni. Politistii au depistat un convoi format din 12 carute, in care se aflau aproximativ 20 de cetateni din cartierul Orbic, oras Buhusi, judetul Bacau. Rromii aveau asupra lor topoare si drujbe. Motivul prezentei lor in zona era clar. Venisera sa fure, asa cum au mai facut-o. Pana in prezent, conform unor surse din cadrul Directiei Silvice, rromii au defrisat peste 30 de hectare de padure. "Chiar si padurarilor le este frica de tiganii din Orbic. Sunt recunoscuti pentru violenta cu care te ataca", spun surse din cadrul Directiei Silvice Neamt. Politistii, stiind la ce riscuri se expun, pentru ca multi dintre rromi aveau state vechi in conflictele cu legea, au incercat sa legitimeze persoanele pe care nu le cunosteau. Fara a sta prea mult pe ganduri si profitand de faptul ca sunt in gasca, rromii i-au atacat pe politisti. Unul dintre rromi a pornit o drujba si a incercat sa-i reteze unuia dintre politisti capul de pe umeri. Celalalt politist a fost luat la tocat marunt. Atunci, politistii, in legitima aparare, au facut uz de arma, dupa ce initial i-au somat sa se potoleasca. Nechifor Mihai, fost Nechifor Gruia, zis "Surdu", in varsta de 24 de ani, a fost impuscat, decedand acasa. Politistul batut a fost transportat in stare grava la spital. In prezent, in zona au fost comasate importante forte de ordine pentru retinerea celor 12 rromi care au participat la ultrajul comis asupra politistilor.

CERCETAT PENTRU CA S-A APARAT

Teama fortelor de ordine s-a instalat anul acesta, cand o judecatoare a decis ca dosarul Daniel Cazacu trebuie redeschis, desi toate probele si declaratiile dovedesc ca a fost vorba de legitima aparare. La 5 decembrie 2002, mascatii de la IJP Neamt au descins in cartierul Orbic pentru a retine trei persoane urmarite general si local. Rromii au atacat politistii cu topoare si uluci rupte din gard. Atunci politistii au facut uz de arma si gaze lacrimogene. Doi dintre cei urmariti au fost impuscati mortal. In urma luptelor de la Orbic, un jandarm a ramas mutilat pe viata, fara un ochi, iar mai multi politisti au ajuns cu rani grave la spital. In prezent, Dosarul Cazacu & Colegii se afla pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

×
Subiecte în articol: observator poliţiştii orbic rromii