Aflat într-o mică fiolă de clorit, decorată, produsul cosmetic a fost găsit în timpul unor săpături făcute în 2001 în provincia Jiroft, în sud-estul Iranului.
Recent, o echipă de cercetători de la universitățile din Padova și Teheran l-au analizat atent, în cadrul unui studiu publicat în Scientific Reports.
S-a descoperit că rujul a fost realizat între 1936 și 1687 î.Hr., ceea ce ar face din el cel mai vechi produs de acest tip.
Proprietarul acestuia rămâne necunoscut, deși este probabil să fi fost o persoană importantă, întrucât obiectele de acest tip erau considerate extrem de luxoase.
Rujul fusese fabricat cu mare grijă, iar decorațiunile de pe ambalaj sugerează chiar că astfel de produse erau deja comercializate la acea vreme în recipiente "standard", cu forme specifice care permiteau o identificare vizuală ușoară, la fel ca în prezent.
Testele chimice efectuate asupra reziduului au scos la iveală numeroase substanțe minerale, cum ar fi hematitul, cunoscut pentru culoare, galena și alți compuși organici.
Cercetătorii au identificat, de asemenea, prezența fibrelor vegetale, probabil folosite pentru a parfuma rujul.
În plus, au fost identificate particule de cuarț din nisip măcinat sau cristale, probabil incluse pentru a adăuga o notă de strălucire produsului cosmetic.
(sursa: Mediafax)