x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Rusia acuză România de denaturare a conţinutului discuţiilor în problema tezaurului românesc

Rusia acuză România de denaturare a conţinutului discuţiilor în problema tezaurului românesc

28 Mai 2009   •   00:00

Rusia a calificat astăzi drept "o denaturare a faptelor" afirmaţiile Bucureştiului cu privire la reluarea discuţiilor în problema Tezaurului Românesc. Declaraţiile s-au făcut în cadrul Comisiei mixte româno-ruse, după vizita efectuată la Moscova, la sfârşitul lunii februarie, de ministrul român de externe Cristian Diaconescu.

"Comisia mixtă ruso-română trebuie să examineze întregul complex de probleme al relaţiilor bilaterale în prima jumătate a secolului al XX-lea şi nu să se ocupe de aspecte separate", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe Andrei Nesterenko, citat de ITAR-TASS. Afirmaţia diplomatului rus este un răspuns la declaraţiile ministrului român de externe Cristian Diaconescu legate de "înţelegerile de a fi reluate întâlnirile bilaterale" în problema "tezaurului românesc", scrie agenţia de presă rusă, citată de Agerpres.

'Din păcate, şeful Ministerului de Externe al României denaturează faptele', a afirmat Andrei Nesterenko. 'În cadrul convorbirilor ruso-române din 27 februarie a.c., desfăşurate la nivel de miniştri de externe, a fost vorba nu de reluarea convorbirilor privind 'aurul românesc', ci despre intensificarea activităţii Comisiei mixte pentru studierea problemelor legate de istoria relaţiilor bilaterale', a adăugat reprezentantul diplomaţiei de la Moscova. 'Scopul activităţii acestei structuri, cu statut social, nu este în niciun caz ,,restituirea tezaurului românesc,,', a precizat el.

'Comisia a fost creată pentru examinarea întregului complex de chestiuni-problemă, a acelor numite ,,pete albe,, din istoria complicată a relaţiilor dintre cele două ţări', a explicat în continuare diplomatul rus. 'Şi aceasta trebuie recunoscut, deoarece în istoria noastră comună au fost multe evenimente ambigue, precum acapararea de către trupele române a proprietăţilor militare după demobilizarea armatei ruse la sfârşitul Primului Război Mondial, ocuparea de către România a Basarabiei şi Bucovinei de Nord în anii 1918-1940, acţiunile administraţiei româneşti în Transnistria în anii 1941-1943, acţiunile românilor în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial', a declarat Andrei Nesterenko.

În opinia sa, 'pentru a obţine un tablou istoric complet şi obiectiv, Comisia este chemată să studieze întreg complexul relaţiilor complicate dintre cele două ţări în prima jumătate a secolului al XX-lea şi nu să se ocupe doar de aspecte separate, ce interesează doar una dintre părţi'.

De amintit că, după întâlnirea pe care şeful diplomaţiei de la Bucureşti Cristian Diaconescu a avut-o la sfârşitul lunii februarie la Moscova cu omologul său rus Serghei Lavrov, Ministerul român de Externe indica într-un comunicat că problematica Tezaurului României, depus la Moscova în timpul Primului Război Mondial, face obiectul de discuţii al Comisiei comune româno-ruse pentru studierea problemelor izvorâte din istoria relaţiilor bilaterale, inclusiv problema Tezaurului românesc.

Această Comisie a fost creată în baza Declaraţiei comune a miniştrilor afacerilor externe român şi rus semnată la 4 iulie 2003, concomitent cu Tratatul politic de bază. Comisia a avut trei sesiuni, prima la Bucureşti, în anul 2004, a doua şi a treia la Moscova, în anul 2005, respectiv, în anul 2006. Ulterior, partea rusă nu a mai dat curs invitaţiilor repetate ale părţii române pentru organizarea unei noi sesiuni a comisiei comune.

Ministerul român de Externe mai preciza că, în cadrul discuţiilor bilaterale la nivel de miniştri ai afacerilor externe (februarie 2009), partea română a solicitat sprijinul părţii ruse în vederea impulsionării organizării unei noi sesiuni a acestei comisii în cel mai scurt timp posibil.

'Până în prezent au fost discutate aspecte privind contextul istoric în care a avut loc depozitarea tezaurului României la Moscova şi privind perioada imediat următoare (1916-1918), problema aurului Băncii Naţionale a României, probleme de drept internaţional conexe depozitării Tezaurului României la Moscova, elemente legate de dialogul bilateral şi multilateral pe marginea problemei Tezaurului României, precum şi aspecte de natură organizatorică care ţin de funcţionarea Comisiei comune', mai indica diplomaţia română. (V.A.)

×
Subiecte în articol: externe observator tezaurului