x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator S-au jucat de multe ori cu focul

S-au jucat de multe ori cu focul

de Adrian Ilie    |    02 Noi 2015   •   08:20
S-au jucat de multe ori cu focul

Clubul Colectiv are deja o tradiţie în evenimente la care s-au folosit efecte pirotehnice potenţial periculoase, în condiţiile de acolo. În plus, capacitatea clubului declarată autorităţilor era depăşită în mod frecvent. Deşi oficial erau 80 de locuri, au fost numeroase ocaziile în care patronii au îngăduit ca localul să fie plin cu sute de persoane.

„Colectiv” era o destinaţie foarte apreciată de fanii muzicii drum’n’bass, electro sau alte genuri apropiate, dar şi de cei ai muzicii heavy-metal. Nu au fost rare ocaziile în care artiştii au folosit efecte pirotehnice, inclusiv cu flacără deschisă, fără să ştie riscurile la care supuneau publicul. Pe 7 aprilie 2014, la concertul formaţiei suedeze Watain, pe scenă a fost amplasat un trident de circa 1,5 metri care a fost aprins în timpul show-ului. Polonezii de la Behemoth şi-au făcut intrarea pe scenă, la concertul din 21 aprilie 2015, la lumina unor torţe. Cei care au mers la concertul Saturnus din aprilie se pot socoti acum norocoşi, fiind de mirare că nu a survenit catastrofa atunci. Ca invitaţi pe scenă au fost Lamia Fantasy Fire Show, un ansamblu de artişti din Cluj specializaţi în dans cu foc. Au fost momente în care pe scenă se af lau doi membri ai acestei trupe, fiecare cu torţe în mână. Acestea sunt exemple de situaţii periculoase, iar agenda încărcată cu concerte ale clubului făcea din catastrofă o chestiune de timp: până pe 6 decembrie mai erau programate alte 10 concerte.

Relativitatea spaţiului
Patronii au declarat o suprafaţă de servire de 335 metri pătraţi în care sunt 80 de locuri pe scaune. Practic, locurile la mese erau undeva la 30-40, pentru a face loc mai mult pentru concerte, la care numărul era considerabil depăşit. Astfel, la concertul Behemoth din aprilie au fost anunţate 700 de bilete şi, la ce înghesuială a fost, este foarte probabil să fi fost vân-dute toate. La suprafaţa anunţată, asta înseamnă mai mutl de două persoane pe metrul pătrat, în condiţiile în care oricum un spaţiu era ocupat de mese.

Pentru un eveniment la care participă 300-400 de oameni, organizatorul este obligat să anunţe măcar Poliţia Locală şi Poliţia Rutieră. Proiectul pentru evacuarea oamenilor e obligatoriu şi este conceput de un inginer.
Mohi Younes, general manager Phoenix Entertainment

Catastrofe trase la indigo
Tragedia din Clubul Colectiv este departe de a fi unică. În lume au avut loc mai multe incendii devastatoare în cluburi de noapte. Majoritatea s-au derulat exact ca la Bucureşti: au fost folosite materiale pirotehnice fără autorizaţie sau fără ca respectivul club să se preteze la aşa ceva. Ulterior, a luat foc tavanul, tapetat cu materiale inflamabile de antifonare, iar evacuarea s-a făcut pe o singură ieşire, ce s-a blocat cu trupurile celor căzuţi.
Marile dezastre
- Club Kiss, Santa Maria (Brazilia). Pe 27 ianuarie 2013, 242 de persoane au murit, 90% sufocate de fum. 180 de cadavre au fost scoase de la toalete, iar 150 de persoane au fost rănite în buluceala de la ieşire
- Republica Cromanon, Buenos Aires (Argentina). În decembrie 2004, 194 de persoane au murit. Uşile erau închise.
-The Station, West Warwick (SUA). 100 de oameni şi-au găsit sfârşitul în februarie 2003, după ce artificiile au aprins spuma izolantă de pe pereţi.
- Calul Şchiop, Perm (Rusia). 150 de morţi pe 5 decembrie 2012
 

×
Subiecte în articol: INCENDIU în clubul Colectiv