x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sa le fie tarana usoara!

Sa le fie tarana usoara!

19 Mar 2004   •   00:00

Doua orase din Romania au fost martore la inmormantarile a doua dintre victimele atentatelor teroriste de la Madrid.

Intr-o liniste absoluta, locuitorii din Ludus si Ramnicu Valcea si-au condus mortii la groapa. Linistea era intrerupta din cand in cand doar de strigatele de deznadejde ale familiilor indoliate.

Valcea: Ultimul drum al Georgetei Dima

Tanara valceanca ucisa la Madrid in urma cu o saptamana a fost condusa ieri pe ultimul drum. Cortegiul funerar a pornit la ora 12:15 din fata blocului in care a locuit Gabriela Georgeta Dima, fiind precedat de sute de taxiuri apartinand mai multor firme din oras. Numarul mare de taxiuri s-a datorat faptului ca fostul sotal Georgetei a fost taximetrist. Ca un ultim omagiu adus femeii pe care a iubit-o atatia ani, barbatul a facut ca strazile Ramnicului sa devina prea mici pentru colegii sai de breasla, care au dorit sa o conduca pe tanara femeie spre locul de veci.

Oamenii au mers cu capetele plecate, inchinandu-se si rugandu-se pentru sufletul disparutei. Victor, baietelul Georgetei, isi ascundea de durere chipul sub bratele bunicii si ale fratelui mamei sale.

La procesiune au participat toate oficialitatile locale: presedintele Consiliului Judetean, Iulian Comanescu, prefectul Aurel Vladoiu, seful IPJ, Randunel Badescu, sefi de institutii descentralizate, parlamentari valceni.

La ora 13, micutul cimitir din Goranu gemea de lume. Nimeni nu a putut numara coroanele de flori depuse la mormintul Georgetei. Peste toate se ridica plansul nesfarsit al batranei mame care si-a pierdut puiul: "De ce te-ai dus, sufletul lui mama? De ce?""

Ludus: Lacrimi si durere pentru Olimpiu Zsigovski

Ieri la orele amiezii, la Cimitirul municipal din Ludus, a avut loc inmormantarea unuia dintre ludusenii morti in atentatele de la Madrid, din 11 martie. Peste 500 de oameni l-au condus pe Csaba Olimpiu Zsigovski pe ultimul drum, cei mai multi fiind necunoscuti din Ludus sau chiar din comunele apropiate veniti sa-i aduca un ultim omagiu eroului din Madrid. La ceremonie au participat si primarul orasului Ludus, Vasile Dancu, precum si oficialitati de la Prefectura Mures.

In momentul inceperii slujbei religioase cei 500 de oameni au impietrit. Spre deosebire de alte inmormantari unde oamenii mai obisnuiesc sa vorbeasca, de aceasta data, timp de o ora, nu s-a auzit o soapta. Slujba de inmormantare a fost oficiata atat maghiara, cat si romana, Csaba Zsigovski, botezat romanocatolic, provenind dintr-o familie mixta cu mama romanca si tatal maghiar. Preotul ortodox le-a spus celor prezenti ca atentatorii de la Madrid, indiferent de religia lor, se supun aceluiasi Dumnezeu ca si victimele lor. De asemenea, preotul le-a cerut ludusenilor sa aiba incredere in justitia divina, care iiva urmari pe teroristi toata viata.
( STEFAN ORMENISAN, OCTAVIAN HERTA )

×
Subiecte în articol: observator