x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Să stea mărturie, auziţi-mi vocea!" A fost recuperată PRIMA înregistrare cu vocea lui Alexander Graham Bell, datând din 1885 (AUDIO)

"Să stea mărturie, auziţi-mi vocea!" A fost recuperată PRIMA înregistrare cu vocea lui Alexander Graham Bell, datând din 1885 (AUDIO)

26 Apr 2013   •   15:25
"Să stea mărturie, auziţi-mi vocea!" A fost recuperată PRIMA înregistrare cu vocea lui Alexander Graham Bell, datând din 1885 (AUDIO)

Alexander Graham Bell, omul care a inventat telefonul, poate fi auzit astăzi, la 128 de ani distanță de momentul în care s-a înregistrat numărând și vorbind în laboratorul său din Washington. ”Să stea mărturie, auziți-mi vocea, Alexander Graham Bell”, se aude pe prima înregistrare a vocii inventatorului, recuperată de un grup de cercetători cu ajutorul tehnicii avansate de la Laboratorul " Lawrence Berkeley".

Înregistrarea lui Bell a fost făcută pe un disc de ceară, pe care l-a donat ulterior muzeului Smithsonian. Din păcate, înregistrarea respectivă nu a putut fi ascultată din cauza tehnologiei învechite, scrie The Verge.

Însă începând din 2011, cercetătorii de la Library of Congress au început să lucreze la acest fişier audio, ajungându-se în final la recuperarea primei înregistrări cu vocea inventatorului american.

În afara rostirii propriului nume, Bell mai recită o serie de numere și de replici din operele lui Shakespeare.

„Identificarea vocii lui Alexander Graham Bell, omul care ne-a adus vocile tuturor mai aproape, este un moment important în studiul istoriei”, a spus directorul Muzeului Național de Istorie Americană, John Gray.

Transcriptul înregistrării datează din 15 aprilie 1885 poate fi văzut aici.

×