x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Începe Saber Guardian 23, la Smârdan, cel mai mare exercițiu militar

Începe Saber Guardian 23, la Smârdan, cel mai mare exercițiu militar

de Redacția Jurnalul    |    26 Mai 2023   •   18:15
Începe Saber Guardian 23, la Smârdan, cel mai mare exercițiu militar

Conducerea Ministerului Apărării Naționale (MApN) anunță că va participa la ceremonia de deschidere a „Saber Guardian 23”, la Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă „Smârdan”. Vor fi aproximativ 10.000 de militari, din care peste 5.000 sunt militari români.

Ceremonia de deschidere a exercițiului multinațional „Saber Guardian 23” (SG23) va avea loc luni, 29 mai, de la ora 11.00, la Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă „Smârdan”, în prezența ministrului apărării naționale, Angel Tîlvăr, și a șefului Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu.

La exercițiul SG23 vor participa, în perioada 29 mai - 9 iunie, aproximativ 10.000 de militari, dintre care peste 5.000 de militari români, cu peste 1.700 de mijloace tehnice din țara noastră și din 13 națiuni aliate și partenere.

Exercițiul, condus de Comandamentul Forțelor Întrunite „General Ioan Emanoil Florescu”, reprezintă cea mai amplă și complexă activitate multinațională de instruire din acest an și se va desfășura în poligoane și facilități militare de instruire din România.

Principalele secvențe ale exercițiului se vor desfășura în Centrul Național de Instruire pentru Luptă „Getica” din Cincu, județul Brașov, Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă din localitatea Smârdan, județul Galați, Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă din localitatea Babadag, județul Tulcea, Poligonul de tragere sol-aer din cadrul Școlii de Instruire pentru Apărare Antiaeriană „General Ion Bungescu” din Capu Midia și Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu” din județul Constanța. Totodată, evenimente de instruire din cadrul SG23 se vor derula și în facilitățile de instruire din Slobozia și Bordușani, județul Ialomița, Vărsătura, din județul Brăila și Frecăței, județul Tulcea.

Alături de România, 12 țări aliate participă cu efective și tehnică de luptă pentru instruire la exercițiul multinațional SG23 - Albania, Bulgaria, Franța, Grecia, Italia, Macedonia de Nord, Muntenegru, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, Statele Unite ale Americii și Țările de Jos.

„Saber Guardian 23” este integrat în complexul de exerciții „DEFENDER 23” și reprezintă un vârf al pregătirii profesionale care cuprinde etape de planificare și organizare demarate înaintea fazelor de execuție operațională derulate în prezent. Exercițiul a fost precedat de etapa de afluire, în cursul lunii mai, a efectivelor și echipamentelor pe căile de comunicații rutiere, navale și aeriene din țară către zonele de antrenament și va fi urmat de faza defluirii, în a doua decadă a lunii iunie.

„DEFENDER 23” este planificat de Comandamentul Forțelor Armate ale SUA în Europa (USEUCOM) și condus de Comandamentul Forțelor Terestre ale SUA în Europa și Africa (USAREUR-AF).

Exercițiul „Saber Guardian 23” este inclus în programul de exerciții de antrenament comun USAREUR-AF, în vederea creșterii interoperabilității la nivel comun și multinațional cu forțele armate ale statelor aliate și partenere.

 

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: Saber Guardian 23 mapn