POPEŞTI-LEORDENI ● Un mare poluator închide temporar instalaţii
Protan, concesionarul activităţii de ecarisaj, a închis temporar
unitatea de colectare şi neutralizare a deşeurilor de origine animală
din Popeşti-Leordeni, firma susţinînd că încetarea activităţii survine
în urma unui "sabotaj tehnologic".
POPEŞTI-LEORDENI ● Un mare poluator închide temporar instalaţii
Protan, concesionarul activităţii de ecarisaj, a închis temporar unitatea de colectare şi neutralizare a deşeurilor de origine animală din Popeşti-Leordeni, firma susţinînd că încetarea activităţii survine în urma unui "sabotaj tehnologic".
Acest fapt vine ca urmare a sabotajului tehnologic petrecut în după-amiaza zilei de ieri, 9 septembrie, cînd canalizarea exterioară a fabricii a fost distrusă în mod deliberat. Poliţia oraşului Popeşti-Leordeni a fost chemată la faţa locului, a constatat veridicitatea faptelor şi a înocmit un proces-verbal, urmînd a lua măsurile de rigoare, se arată într-un comunicat al firmei. Protan arată că unitatea din Popeşti-Leordeni este singura unitate autorizată să neutralizeze deşeuri animale de categoria I, iar închiderea ei "poate genera un adevărat dezastru ecologic".
NOTIFICĂRI. "Compania a notificat în această dimineaţă Guvernul României şi toate autorităţile statului din domeniile sanitar-veterinar, mediu şi al sănătăţii publice asupra sistării activităţii de colectare a deşeurilor de origine animală", se mai spune în comunicat. Directorul general al Protan, Cristina Miu, spune că activitatea firmei este sabotată în mod repetat de "persoane cu interese imobiliare în zona Popeşti-Leordeni". Ministrul Mediului, Attila Korodi, a declarat săptămîna trecută că Protan trebuie să pună în funcţiune, pînă la data de 30 septembrie, o staţie de epurare, iar dacă firma nu respectă termenul autorităţile de mediu îi pot da un avertisment valabil o lună, timp în care firma poate funcţiona şi în care trebuie să se conformeze. "Dacă nici după avertisment nu există instalaţia cerută, putem dispune suspendarea autorizaţiei de funcţionare pentru şase luni, timp în care să se conformeze cerinţelor. Dacă nici după cele şase luni investiţia nu este realizată, sîntem în măsură să anulăm autorizaţia de funcţionare a firmei respective", a spus Korodi.
PERIOADĂ DE TRANZIŢIE. Protan este una din firmele care au obţinut perioade de tranziţie din partea Uniunii Europene, pentru conformarea la normele de mediu ale UE. Firma s-a obligat ca, progresiv, pînă în 2015, să facă investiţii în instalaţii de protecţie a mediului, astfel încît la acea dată să fie o companie care funcţionează ecologic. Perioada de tranziţie negociată cu UE are însă termene clare pentru fiecare din instalaţiile cerute, consemnate în autorizaţia integrată de mediu în baza căreia firma funcţionează şi sub sancţiunea avertismentului, a suspendării sau a anulării autorizaţiei de funcţionare. Unul dintre paşii pe care Protan s-a obligat să-i facă prin autorizaţia integrată de mediu este realizarea staţiei de epurare, cu termen scadent la
30 septembrie.
REACŢII DE LA GUVERN. Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat, săptămîna trecută, aflat la staţia de epurare a apelor menajere de la Glina, că toate întreprinderile a căror activitate are un impact asupra mediului, inclusiv Protan, trebuie să respecte normele în domeniu, iar Garda de Mediu va interveni pentru rezolvarea neregulilor, dacă este cazul. Tăriceanu a precizat că nu cunoaşte detaliile tehnice legate de acest subiect, dar a arătat că toate instalaţiile întreprinderilor trebuie să corespundă normelor de mediu şi să se conformeze acestora într-un anumit interval. Activitatea de ecarisare, respectiv de colectare şi neutralizare a deşeurilor de origine animală, inclusiv cadavrele de animale, reprezintă o cerinţă europeană pentru protecţia animalelor şi prevenirea transmiterii de boli de la animale la om.
Citește pe Antena3.ro