x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ŞAHUL, CA O NECESITATE - Nevăzătorii români merg la Olimpiada de şah

ŞAHUL, CA O NECESITATE - Nevăzătorii români merg la Olimpiada de şah

de Diana Scarlat    |    16 Oct 2008   •   00:00

Cei mai buni patru şahişti cu deficienţe de vedere vor reprezenta România la Olimpiadă anul acesta. Mai mult decât un hobby sau decât un simplu sport, şahul este pentru ei legătura cu lumea văzută şi depăşirea barierelor dintre lumină şi întuneric.



Cei mai buni patru şahişti cu deficienţe de vedere vor reprezenta România la Olimpiadă anul acesta.
Mai mult decât un hobby sau decât un simplu sport, şahul este pentru ei legătura cu lumea văzută şi depăşirea barierelor dintre lumină şi întuneric.

Echipa României participă pentru a şaptea oară la Olimpiada de şah pentru nevăzători, ajunsă anul acesta la a treisprezecea ediţie. Competiţia va avea loc în perioada 19-29 octombrie în Grecia în localitatea Iraklion. Şahul este pentru ei şi o modalitate de integrare şi de comunicare cu cei din lumea văzută. "Jocul de şah este singurul sport pe care nevăzătorii îl pot practica de la egal la egal cu semenii lor, cu şanse de izbân­dă. Tabla are orificii, piesele au picio­ruşe, iar piesele negre, spre deosebire de cele albe, au un semn distinctiv", ex­plică Mihai Dima, unul dintre şa­hiştii de elită.

Participarea echipei la Olim­pi­a­dă este posibilă anul acesta cu sprijinul Fundaţiei Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.  La competiţie vor participa campionii Dacian Pribeanu, Mihai Irimia, Alexandru Piroşca şi Mihai Nistor, toţi spe­rând să se califice între primii zece, pentru a putea fi prezenţi la campionatul mondial de anul viitor. Bineînţeles, echipa îşi doreşte să aducă acasă o medalie şi un loc pe podium.

×
Subiecte în articol: observator