x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Salarii calculate în minus: Proteste şi explicaţii

Salarii calculate în minus: Proteste şi explicaţii

de Diana Scarlat    |    17 Feb 2010   •   00:00

În timp ce premierul caută explicaţii pentru calcularea greşită a salariilor bugetarilor, iar ministrul Muncii dă vina pe contabili, păgubiţii legii unice a salarizării încep protestele.

Angajaţii Spitalului CF 2 au protestat astăzi printr-o grevă spontană şi ameninţă cu declanşarea conflictului de muncă, în cazul în care conducerea unităţii sanitare refuză să dea explicaţii cu privire la reducerea cu aproape 10% a salariilor şi spun că vor trimite un memoriu ministrului Transporturilor în care vor sesiza toate neregulile.

Premierul Emil Boc i-a cerut astăzi explicaţii ministrului Muncii, Mihai Şeitan, în şedinţa de guvern, cu privire la calcularea greşită a salariilor mai multor bugetari. Ministrul Muncii susţine că prevederile legii sunt clare, dar contabilii greşesc la încadrarea angajaţilor, ceea ce conduce la neconcordanţe cu principiile salarizării unitare. Mihai Şeitan îi asigură pe bugetari că situaţia este verificată prin intermediul direcţiilor locale de prestaţii sociale.

Pe de altă parte, Valentin Mocanu, secretar de stat în Ministerul Muncii, declara marţi că instituţia va interveni punctual în cazul celor cărora le-ar fi fost diminuate salariile o dată cu aplicarea legii unice, în aceste situaţii fiind răspunzători ordonatorii de credite. Potrivit secretarului de stat, în cazul în care se va constata că diminuarea veniturilor a fost cauzată de interpretarea greşită a legii sau de erori de calcul, în cazul angajaţilor respectivi se va face corectura necesară, aceştuia urmând să primească diferenţa salarială luna următoare. Mocanu recomandă bugetarilor care au primit salarii mai mici în urma recalculării să se adreseze Ministerului Muncii, pentru ca autorităţile responsabile să poată verifica ce s-a întâmplat în fiecare caz.

×
Subiecte în articol: observator