x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Salarii mai mari pentru medici şi asistente, dar din 2014

Salarii mai mari pentru medici şi asistente, dar din 2014

de Magda Marincovici    |    14 Apr 2013   •   17:26
Salarii mai mari pentru medici şi asistente, dar din 2014
Ministrul Nicolăescu: noua listă de medicamente compensate intră învigoare la 1 iulie 2013

Printr-o nouă lege, ce ar putea fi aplicată din 1 ianuarie 2014, salariul de bază al unui medic primar din sistemul public ar putea ajunge la peste 1.000 de euro, faţă de 1.800 de lei cât este în prezent, a anunţat ministrul Eugen Nicolăescu. Proiectul actului normativ propune “excluderea medicului din sistem bugetar” şi acesta “să nu mai fie funcţionar public şi să traiască cu grila respectivă”.

Noua lege privitoare la salarizarea medicilor propune medicilor trei modalităţi de salarizare: normă întreagă la spitalul de stat, situaţie în care medicul nu mai lucrează şi în sistemul privat; jumătate de normă în sistemul public şi jumătate în cel privat; negocierea salariului cu managerul de spital. 

Ministrul Nicolăescu  spune că noua listă de medicamente compensate ar putea intra în vigoare din 1 iulie, iar protocoalele terapeutice, până la sfârşitul lui 2013.

“Am făcut comisii noi de specialitate care vor face analiza intrării de molecule noi, întrucât lista nu a mai fost modificată din 2008. Am făcut o altă comisie, deasupra, formată din cei mai recunoscuţi profesori şi doctori din România, care va face un «filtru» pe această listă. (...) Noua listă va intra în vigoare din 1 iulie.”  Aceleaşi comisii au misiunea de a modifica protocoalele terapeutice, în sensul că unele medicamente să fie folosite “la nivel de generice”, precizează ministrul. 

În legătură cu citostaticele, problemă veche nerezolvată care a permis exportul paralel, ministrul Nicolăescu speră “să se termine în acest an”. Ministrul a precizat că au fost cazuri în care producători unici au venit în România cu preţuri de 70 de ori mai mari la cinci produse. Deocamdată, ministrul a fost nevoit să taie alocaţia pentru stomatologie şi să o direcţioneze către programe de sănătate, în principal cel pentru bolnavii de cancer. 

“Avem 4 lei, din 4 lei trebuie să dau 1 leu la stomatologie şi 3 la cancer, dar la cancer am nevoie de 5. Între a lăsa un om să moară că nu îi dau medicamentul de cancer şi a-i repara cuiva o carie, am optat, decizie politică, să îi dau celui care are nevoie să nu moară. Cel puţin în acest moment”, a explicat ministrul Nicolăescu. Dar este posibil ca la rectificarea bugetară să se reia alocaţia stomatologică.

De altfel, Normele la contractul cadru privind acordarea asistenţei medicale pentru 2013-2014 prevăd ca pachetul de servicii medicale de bază de medicină dentară preventive şi tratamentele să fie decontate total de CNAS în cazul copiilor cu vârste până în 18 ani şi beneficiarilor de legi speciale. Printre serviciile care ar trebui decontate de CNAS sunt: consultaţiile, tratamentul cariei simple, tratamentul afecţiunilor pulpare la dinţi, extracţiile, montarea protezelor acrilice şi revizia acestora.

Potrivit ministrului Nicolăescu, bugetul pentru transplant pentru 2013 a fost calculat la nivelul lui 2012, deoarece anul trecut nu au fost folosiţi toţi banii pentru acest program. Şi dacă situaţia o va impune, MS are sume pentru a acoperi cheltuielile legate de transplant. De asemenea, ministrul Sănătăţii a mai spus că “va trebui să umblăm şi la această agenţie (n.r. – Agenţia Naţională pentru Transplant), ceea ce vom face, dacă tot facem reorganizarea ministerului, în următoarele două luni”. În privinţa Institutului de Transplant din Târgu-Mureş, ministrul Nicolăescu a comunicat ceea ce a transmis personalului, şi anume că, deocamdată, nu va primi statutul de personalitate juridică.

Ministrul Nicolăescu susţine că noua lege a malpraxisului ar putea intra în dezbatere publică în două-trei săptămâni şi va conţine unele noutăţi: experţii să decidă dacă este sau nu malpraxis şi modul de despăgubire, iar firmele de asigurări să preia o parte din responsabilitate.

×