x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Salariile directorilor de companii de stat şi regii, reduse de la 28.000 lei la 4.800 lei

Salariile directorilor de companii de stat şi regii, reduse de la 28.000 lei la 4.800 lei

23 Dec 2008   •   00:00

Salariile directorilor de companii de stat vor fi reduse la nivelul indemnizaţiei unui secretar de stat, de la 20.000-28.000 lei la 4.800 lei, iar indemnizaţiile şefilor de regii subordonate consiliilor locale şi judeţene vor fi plafonate la salariul unui vicepreşedinte de consiliu, de 3-4.000 lei, respectiv al unui viceprimar.



Premierul Emil Boc a precizat, într-o conferinţă de presă susţinută la Guvern, că remuneraţia va fi redusă la maximum 4.800 lei şi în cazul şefilor de agenţii guvernamentale şi al regiilor autonome.

La nivelul regiilor şi societăţilor subordonate consiliilor locale, indemnizaţiile şefilor nu vor depăşi salariul viceprimarului.

"Prin asta înţelegem să punem stop acestor bugetari de lux, pentru că într-adevăr sumele pe care le primeau erau total disproporţionate în raport cu ceea ce înseamnă salariile altor categorii ale populaţiei în momentul de faţă în România", a spus Boc.

El a arătat că directorii companiilor de stat au încasat până în prezent salarii lunare cuprinse între 20.000 lei, la Autoritatea Aeronautică Civilă Română şi Registrul Auto Român, 27.000 lei, la Hidrolecetrica, şi 28.000 lei, la Romgaz.

"Ordonanţa domnului Tăriceanu avea două componente: o parte fixă şi una mobilă. Iar acea mobilă a fost lăsată şi amânată în ultima şedinţă de guvern până la 1 mai anul viitor. Practic, noi am eliminat orice parte flexibilă, am spus o singură cifră la care ne raportăm, cea de secretar de stat, pentru că de la data ordonanţei lui Tăriceanu nu au scăzut salariile şefilor de agenţii. Deci, a fost practic nulă ca eficienţă. Această ordonanţă va pune pentru prima dată ordine în acest domeniu şi va restabili bunul simţ, ca să spun direct", a afirmat Boc.

Executivul a decis, în luna octombrie, ca directorii companiilor de stat să fie plătiţi cu o sumă fixă egală cu indemnizaţia unui subsecretar de stat, la care să se adauge o sumă calculată în raport cu importanţa activităţii acestora şi nivelul subvenţiilor, profitului şi al rambursărilor de credite la nivelul unităţii.

Această sumă trebuie calculată pe baza unor noi criterii de performanţă, care până în prezent nu au fost stabilite.

Remuneraţia preşedinţilor instituţiilor publice finanţate integral din venituri proprii a fost stabilită la nivelul salariului unui secretar de stat.

În baza unei ordonanţe de urgenţă aprobate de Guvern la începutul anului, un secretar de stat primeşte începând cu 1 octombrie o indemnizaţie lunară brută şi impozabilă de 6.691 lei, iar un subsecretar de stat este plătit cu 5.648 lei.

Printr-o ordonanţă de urgenţă aprobată în ultima şedinţă a fostului Guvern, perioada de valabilitate a contractelor de mandat ale directorilor companiilor de stat sau cu capital majoritar de stat, precum şi din agenţiile coordonate de premier a fost prelungită cu trei luni, până la sfârşitul lunii martie, interval în care să fie stabilite noile criterii de performanţă pe baza cărora sunt calculate indemnizaţiile.
Mediafax

×
Subiecte în articol: romania stat