x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Salutări de la aeroportul Băneasa. Către vulcan

Salutări de la aeroportul Băneasa. Către vulcan

de Irina Cristea    |    Carmen Plesa    |    16 Apr 2010   •   00:00
Salutări de la aeroportul Băneasa. Către vulcan
Sursa foto: Andrea Comas/Reuters

Plajă de nevoie şi somn de voie. Vulcanul care ţine Europa la sol a scos lumea la soare, pe iarba din faţa aeroportului Băneasa. Că de unde atâtea locuri în aeroport, să adăposteşti tot ce a anulat vulcanul.

Unii dintre pasageri au venit încă de ieri, de prin colţurile ţării, ca să plece în această dimineaţă, de pe Băneasa, către Londra, Bruxelles, Dortmund ori Paris. Însă cu vulcanul nu te poţi pune...
Fericiţi sunt cei care pleacă spre Italia sau Spania, ori se pregătesc să se îmbarce pentru un zbor intern.


CNL ŞI DLY
La ora prânzului, când de obicei în aeroportul "Aurel Vlaicu" trebuie să te pricepi la dat din coate ca să te strecori printre cozile de la check-in, doar cei care plecau spre Catania, în Italia, aveau de treabă, cu verificat bilete şi cântărit bagaje.

Pentru restul pasagerilor, cei ale căror zboruri se intersectează cu norul de cenuşă vulcanică, tabela cu plecări şi sosiri spune clar: CNL, DLY. Cei care nu s-au învrednicit să studieze engleza în formă prescurtată de pe aeroportul românesc, trebuie să ştie că asta înseamnă că zborul cu pricina e anulat ori amânat.

"Iesti un nor din ăsta di la un vulcan din Irlanda şi nu-l pot spargi avioanili. Adicî pot, da' cini ştii ci sî întâmplă, mai bine mă lipsesc", explică o moldoveancă unei alte pasagere. Irlanda, Islanda... Parcă mai contează. Vulcanul "ăla" oricum deranjează toată Europa.

Au venit amândouă de la Iaşi, ca să plece la Bruxelles, şi par împăcate deja cu ideea că zborul lor s-a anulat. "Nu pleacă?", întreabă o nou-venită, care intenţiona să ajungă tot la Bruxelles. Zâmbeşte şi-şi pune, calmă, valiza la picior. Nici nu mai are chef să-i întrebe pe reprezentanţii companiei de zbor despre soarta zborului. "Dacă aţi întrebat, ce să mai întreb şi eu..."

Pe un colţ de bordură, în faţa aeroportului, două fete discută mai calm decât restul pasagerilor. Merg în Cipru, diseară, şi deocamdată veştile sunt bune în privinţa zborului. Sau, cel puţin, nu sunt încă rele.

Mai încolo, pe iarbă, o familie de romi, venită încă de aseară tocmai de la Turnu-Severin, aşteaptă să plece spre Bruxelles. "Am întrebat şi la agenţie în Turnu-Severin, am sunat şi aici şi ne-au spus să venim, şi acum nu ştim cât o să stăm aici... O zi, două, cinci...", spune femeia, legându-şi broboada. Avionul să decoleze, că de norul vulcanic nu se tem pentru că "oricum e cum vrea Dumnezeu".

Alt grup de romi se arată la fel de viteaz în privinţa zborului. Şi mai sunt şi liniştiţi, pentru că stau în Bucureşti şi nu se pune problema să doarmă în aeroport diseară.

Două fete elegante ar vrea să ajungă la Paris. Au venit pentru asta tocmai de la Iaşi. Dar uite că au ghinion. Zborul lor apare cu "DLY" şi se ştie cât de amânat e, aşa că se pregătesc moral să se cazeze la noapte la cunoştinţele din Bucureşti.

O doamnă află de la ghişeul "Informaţii" că zborul ei către Paris are şanse minime să ajungă azi la destinaţie. "Mi s-a şi uscat gura de când tot explic", are un moment de sinceritate funcţionara de la ghişeu. Nemulţumită, pasagera îşi smuceşte geanta, scoate telefonul şi începe să se strige la interlocutorul aflat la mii de kilometri distanţă. "Nu ştiu când ajung! Acum încerc să aflu mai multe!"

Doi tineri care îşi beau cafeaua şi privesc amuzaţi mulţimea îmi spun că tot la Bruxelles vroiau să ajungă. "De ce să ne-agităm, că doar nu pleacă Amsterdamul din loc". Explicaţia este că din capitala Belgiei urmau să ia trenul către Olanda. Au concediu luat deja, ce-o să-i încurce o zi, două de întârziere?


SUPĂRAŢI, DAR ÎMPĂCAŢI
La ghişeul Blue Air e linişte. Deşi toţi pasagerii sunt nervoşi, spune angajata companiei, care de dimineaţă explică despre zborurile anulate. Varianta pentru cei care nu pot pleca astăzi este să-şi primească banii înapoi pe bilet sau să-şi reprogrameze zborul, pentru zilele următoare. "Sunt supăraţi, mai ales femeile însărcinate, cele cu copii şi oamenii care aveau ceva de rezolvat exact azi, acolo unde mergeau", mai spune angajata.

Companiile low-cost nu asigură cazarea pasagerilor, în cazurile în care zborurile au fost anulate din motive care nu ţin de ele. Varianta pentru cei care au venit din ţară este să aştepte peste noapte în aeroport. Adică pe scăunelele de plastic veşnic prea puţine pentru numărul de pasageri care trec zilnic prin aeroportul Băneasa.

×