x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator S-a lansat Ghidul siguranței în mediul online. Gorghiu: Navigarea pe internet poate fi periculoasă

S-a lansat Ghidul siguranței în mediul online. Gorghiu: Navigarea pe internet poate fi periculoasă

de Redacția Jurnalul    |    01 Noi 2023   •   15:45
S-a lansat Ghidul siguranței în mediul online. Gorghiu: Navigarea pe internet poate fi periculoasă

Online-ul e un mediu vag reglementat, iar navigarea pe internet poate deveni periculoasă, a declarat ministrul Justiției Alina Gorghiu, miercuri, la lansarea Ghidul siguranței în mediul online - Salvați Copiii.

Alina Gorghiu susține că Ghidul siguranței în mediul online, lansat miercuri, vine cu răspunsuri și soluții la probleme care nu existau acum câțiva ani.

„Copiii, tinerii sunt maeștri în a adopta cele mai noi modalități de utilizare a tehnologiei. Folosesc tablete, telefoane mobile, laptopuri și gestionează toate aceste device-uri încă de la cele mai fragede vârste. Spun asta pentru că am și eu doi băieți acasă și îi văd cum internetul, deși au 5 și 7 ani. Nu e niciun secret, însă, că de cele mai multe ori noi, adulții, rămânem în urmă. Poate și pentru că suntem mult mai atenți la vulnerabilități, la riscurile care pot apărea atunci când folosim mediul online”, a declarat ministrul.

Oficialul a dat exemplul unui tânăr de 15 ani, cercetat pentru transmiterea mai multor amenințări cu bombă, în urmă cu câteva luni, împotriva unor instituții ale statului, prin emailuri false. Gorghiu arată că incidentele s-a terminat cu cercetări DIICOT sub aspectul săvârșirii infracțiunii de amenințare în scop terorist: „Dacă el ar fi știut consecințele lui, poate deznodământul poveștii era altul”.

„Online-ul e un mediu vag reglementat, iar pe internet poate deveni periculoasă. Și pentru un copil este mult mai dificil să facă diferența între o pagină de internet care îi oferă informații educaționale, benefice și o pagină care îi solicită date de contact, îi accesează locația, afișează conținut neadecvat sau informații neverificate. Astfel, generațiile tinere sunt mult mai expuse la fake news, manipulare prin publicitate, campanii de marketing agresive. Vă mai amintiți perioada de pandemie? A fost perioada în care statul român a închis prin ANCOM câteva site-uri, pentru că dezinformau cras legat de Covid și efectele vaccinării. Îți creștea coadă de doi metri dacă te vaccinai, începeai să latri dacă cumva apelai la expertiza medicală etc”, a mai spus Alina Gorghiu.

Ea spune că, în această perioadă, copiii și tinerii se confruntă în mediul online în online cu fenomene precum „Hate speech” sau Cyberbullying.

„Chiar luni am avut o întâlnire cu vicepreședinta Comisiei Europene, Vera Jourova. Una dintre temele de discuție-cheie a fost combaterea infracțiunilor din mediul online, precum pornografia infantilă și hate speech-ul. Dar nu trebuie să lăsăm mediul online să ne inspire frică. El trebuie folosit pentru binele oamenilor, nu împotriva lor. Vă propun să facem un pact, nu doar instituțional, ci și politic pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor din mediul online, ale căror victime sunt tinerii”, a adăugat Alina Gorghiu.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: salvati copiii online alina gorghiu