x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Salvati din iad

Salvati din iad

01 Mar 2004   •   00:00

Majoritatea marinarilor romani arestati in Yemen s-au intors sambata acasa. In arest, la Aden, a mai ramas doar un singur marinar roman, care se pare ca va fi eliberat curand.

Cinci dintre cei sase marinari romani de pe nava Napht-Al Yemen, arestati timp de o luna si jumatate la Aden, in Yemen, dupa ce un coleg de-al lor a fost gasit mort in apele portului, au revenit sambata in tara. Capitanul Gheorghe Toma, mecanicul-sef Vasile Stoian, ofiterul 1 punte Teodor Iordache, motoristul Ion Tudor si fiterul Simion Osanu au fost readusi pe pamant romanesc de Omar Hayssam, un cetatean roman de origine siriana. Cand a aflat de drama marinarilor, Hayssam i-a contactat pe fostii colegi de facultate yemeniti. Acestia l-au ajutat sa negocieze la nivel inalt cu autoritatile din Yemen si sa elibereze cinci marinari. Senatorul Dorel Onaca, cu care Hayssam a plecat in Yemen, ne-a declarat sambata seara ca mai negociaza inca pentru eliberarea ultimului roman - capitanul Ion Firica - si ca e o problema de ore. "Nu plec de aici decat cu el", a spus senatorul.

Au dormit pe pietre

Cat au stat in arest, romanii au trait un cosmar: multa mizerie, putina mancare. "Un grajd mizerabil. Dormeam direct de pietre si un ventilator ne baga praf in ochi", povesteste Iordache. Dar yemenitii cu care a stat in arest au fost oameni de treaba: "Au pus mana de la mana si mi-au cumparat o fota din aia de-a lor si niste slapi", isi aminteste Iordache. Tot un yemenit l-a ajutat sa-si sune fiul. Iordache are doi baieti studenti la Academia Navala si tare i-a parut rau ca i-a speriat tocmai in sesiune.
"Eu nu mai aveam loc in carcera si m-au cazat sub o tejghea, la Politie", spune Osanu, un omulet negricios si vioi. Povesteste si el ca yemenitii de rand sunt oameni tare cumsecade. "Un singur lucru ma doare: ca trebuie sa le spun fetelor mele ca am facut puscarie... N-am patit asa o rusine de cand sunt", spune marinarul. Osanu are doua fete, amandoua studente. Nici senatorul Onaca, si nici Omar Hayssam nu au vrut sa spuna cat i-a costat repatrierea marinarilor. Armatorul navei, firma yemenita Oversease Shipping, nu a oferit nici un fel de sprijin financiar pe timpul arestarii. "Nu mai conteaza banii ", a spus Hayssam mangaindu-l pe cap de fiterul Osanu.

Moarte suspecta

motorist pe Napht Al-Yemen, a fost gasit mort, la 18 ianuarie, in apele Portului Aden. Tot echipajul navei a fost arestat (22 de marinari, intre care sase romani), desi, potrivit declaratiilor initiale ale medicului legist yemenit, cadavrul nu prezenta urme de violenta. Autoritatile yemenite nu au avut nici un fel de probe care sa-i incrimineze pe marinarii romani. Cadavrul lui Ungureanu va fi repatriat astazi. Colegii spun ca motoristul era un om muncitor si linistit.
( CARMEN PLESA )

×
Subiecte în articol: observator