"Ora Pamantului 2012" va fi marcata sambata, intre orele 20,30 - 21,30, in Bucuresti, de diferite institutii publice, companii, dar si de cetateni, prin stingerea luminilor si decuplarea echipamentelor electronice aflate in stand-by.
Camera Deputatilor este, si in acest an, partener al evenimentului, patronat de Organizatia Internationala 'World Wide Fund for Nature'.
Pentru a marca aceasta actiune voluntara de protejare a mediului, iluminatul festiv al Palatului Parlamentului va fi intrerupt sambata, timp de o ora.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) se alatura campaniei Ora Pamantului si stinge luminile timp de o ora, sambata, in cladirile Centralei MAE si ale misiunilor diplomatice din strainatate.
Si PNL se alatura evenimentului Earth Hour - Ora Pamantului si inchide sambata luminile la toate sediile sale pentru o ora.
Primaria Municipiului Bucuresti, prin Directia de Mediu, sustine si in acest an campania Earth Hour si va stinge lumina la sediul institutiei, timp de o ora.
Cu acest prilej, Primaria Capitalei organizeaza o expozitie de desene realizate de elevi ai Scolii nr. 2 ''Sf. Maria'', cu tema ''Ora Pamantului'', in holul Hotelului Howard Johnson.
Totodata, pentru a sprijini cel mai important eveniment ecologic international al anului si pentru a promova un mijloc de transport alternativ, durabil si nepoluant, Directia de Mediu a pus la dispozitia Hotelului Howard Johnson zece biciclete pe durata desfasurarii manifestarii.
Cu ocazia campaniei ''Ora Pamantului'', in Bucuresti se vor organiza si o serie de activitati atractive, de la ora 20,30, in Parcul Izvor, bucurestenii fiind invitati la spectacolul si jongleriile formatiei Crispus, dar si sa isi aduca aminte de jocurile copilariei sau sa participe la diferite concursuri, desfasurate de catre membrii Clubului Montan EcoXtrem.
Si Primaria Sectorului 6 va participa la actiunea 'Lasand Pamantul sa respire!', sustinand campania ''Ora Pamantului''.
De la ora 20,30, in Parcul Drumul Taberei si in Parcul Crangasi cetatenii vor putea participa la cele doua concerte eveniment ce vor fi sustinute de artistii Orchestrei Simfonice Bucuresti. Din repertoriu nu vor lipsi W. A. Mozart, J. Brahms, D. Shostakovich, J. Strauss, G. Puccini, G. Verdi si G. Dinicu.
Pe intreaga durata a evenimentului, curentul electric va fi oprit, iar concertele se vor desfasura la lumina lumanarilor, tortelor si lampioanelor.
Copiii vor fi incurajati sa participe si sa sustina aceasta campanie prin concursuri tematice unde vor primi premii din partea organizatorilor. Sambata, intre orele 11,00 - 13,00, atat in Parcul Crangasi, cat si in Parcul Drumul Taberei, se vor desfasura diferite concursuri.
Actiunea ''Ora Pamantului'' va fi marcata si de jandarmi. Inspectorul general al Jandarmeriei Romane, colonel Costel Gavrila, a adresat un apel tuturor jandarmilor de a participa la eveniment prin reducerea consumului de energie electrica din locuintele proprii, si, implicit, a poluarii, in semn de sustinere a eforturilor globale impotriva incalzirii globale.
Jandarmii bucuresteni se alatura campaniei si vor reduce consumul de energie electrica in locuintele lor si la locul de munca, prin stingerea luminilor si deconectarea aparatelor cu alimentare electrica, sambata, timp de o ora.
Si JW Marriott Bucharest Grand Hotel, in parteneriat cu The Grand si Reinvent Consulting, sustine campania ''Ora pamantului'', prin stingerea luminilor exterioare, reducerea intensitatii luminilor din interior ale complexului de lux The Grand, prin informarea oaspetilor hotelului si a personalului din intregul complex asupra pericolelor generate de poluare, incalzire globala si consum iresponsabil de resurse.
JW Marriott Bucharest Grand Hotel si angajatii complexului The Grand intentioneaza sa intareasca mesajul global al campaniei ''Ora pamantului'', adresat fiecarei persoane, companii si comunitati pentru a-si asuma responsabilitatea si a se implica in acest eveniment. Cu aceasta ocazie sustinatorii actiunii sunt invitati la Vienna Lounge (etajul 1), la un concert de pian.
Douazeci de orase au intrat in cursa pentru titlul Capitala Earth Hour Romania, o competitie organizata de WWF- Romania, in contextul evenimentului Earth Hour 2012.
Orasele care au acceptat provocarea WWF de a demonstra ca pot construi strategii pe termen mediu si lung, in beneficiul cetatenilor si al naturii au fost Adjud, Bistrita, Botosani, Braila, Brasov, Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Giurgiu, Iasi, Mizil, Panciu, Ploiesti, Ramnicu Valcea, Roman, Sighisoara, Slobozia, Suceava,Timisoara si Vaslui.
Bistrita a castigat acest titlu si va gazdui evenimentul oficial Earth Hour, de pe 31 martie, impreuna cu World Wide Fund for Nature Romania.
Planurile orasului pentru marcarea Earth Hour includ stingerea luminilor in centrul istoric si in cladirile reprezentative, o saptamana intreaga dedicata energiei, o zi dedicata angajamentelor, printr-o sedinta foto pentru realizarea unor postere -angajament, un tur ciclist, spectacole la lumina lumanarilor si multe alte activitati.
De la an la an, miscarea Earth Hour, initiata si coordonata la nivel global de WWF, capata proportii din ce in ce mai mari, cucerind sute de milioane de oameni si, totodata, inducand un sentiment de apartenenta la o comunitate, in randul celor care sarbatoresc Earth Hour de fiecare data.
Evolutia spectaculoasa pe care a cunoscut-o miscarea, de la prima editie din 2007 cu un singur oras participant (Sydney) si pana in prezent, cu o participare de peste 5.200 de orase din 135 de tari, a demonstrat ca 1,8 miliarde de oameni din intreaga lume isi doresc sa faca ceva concret pentru mediul inconjurator.
Infiintata in anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizatii internationale care deruleaza proiecte pentru conservarea naturii, in peste 100 de tari. Misiunea WWF la nivel global este sa opreasca degradarea mediului inconjurator si sa construiasca un viitor in care oamenii traiesc in armonie cu natura.
In 2008, 50 de milioane de oameni au ales sa celebreze Earth Hour. In 2009, aproape un miliard de oameni din peste 4.100 de orase de pe mapamond au stins lumina pentru a trimite liderilor lumii un mesaj puternic despre nevoia de actiune impotriva schimbarilor climatice. In 2010, 4.500 de orase din 128 de tari au participat la Earth Hour pe 27 martie, campania devenind, astfel, cea mai mare actiune de mediu din toate timpurile.
In 2011, comunitatea de sustinatori Earth Hour a atins 1,8 miliarde de oameni, din 5.200 de orase, din peste 135 de tari.
In acest an, 41 de orase din Romania sarbatoresc Earth Hour. Municipalitatile vor intrerupe iluminatul institutiilor publice si al cladirilor emblematice si vor promova ideea stingerii luminilor in randul institutiilor private, incurajand, totodata, cetatenii, sa repete acest gest simbolic in locuintele lor.
In Bucuresti vor stinge luminile, in mod simbolic Palatul Parlamentului, Ateneul Roman, Opera Nationala, Biblioteca Centrala Universitara, Biblioteca Nationala, Primaria Municipiului Bucuresti, alaturi de zeci de sedii de companii si institutii. (Agerpres)