x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sanatatea, fentata de Parlament

Sanatatea, fentata de Parlament

05 Mar 2004   •   00:00

In timp ce Ministerul Sanatatii (MS) promoveaza un proiect de lege privind interzicerea publicitatii si sponsorizarii produselor de tutun, in Parlament este adoptat un act normativ ce promoveaza vanzarea pachetului cu 10 tigari, care faciliteaza accesul minorilor la acest produs.

Pachetul cu 10 tigari este mai ieftin, motiv pentru care minorii si-l pot cumpara mult mai usor. Dar Parlamentul a dat liber vanzarii acestor pachete cel putin pana la epuizarea stocurilor. "In proiectul de lege privind modificarea si completarea Legii nr. 369 referitoare la prevenirea si combaterea produselor din tutun exista o prevedere in care se preciza interzicerea vanzarii pachetului de 10 tigari. Dar se pare ca aceasta prevedere a disparut", ne-a precizat Alexandra Cucu, directorul adjunct al Directiei Generale de Sanatate Publica.

Proiectul MS vizeaza interzicerea reclamei pentru tutun si produsele din tutun in presa scrisa si in alte materiale tiparite, in cadrul programelor de radiodifuziune, in cinematografe, pe panouri publicitare si prin serviciile publice. Prevazut sa intre in vigoare la 30 iulie 2005, proiectul se refera la tigaretele, tigarile si tigarile de foi, tutunul destinat prepararii manuale a tigarilor, tutunul de pipa etc. Masura face parte dintre actele ce privesc armonizarea cu legislatia UE.

Proiectul a fost analizat ieri in cadrul unei dezbateri publice organizate de MS. Reprezentantii firmelor producatoare si de comercializare au fost de acord ca publicitatea trebuie restransa in sensul diminuarii accesului minorilor la tigari, dar nu trebuie eliminata, deoarece ingradeste dreptul adultului fumator la informare. (Magda Marincovici)

×
Subiecte în articol: observator