"Agenţii unei firme de pază au pus la pământ doi infractori”. Sub acest titlu, Realitatea TV a difuzat ieri un filmuleţ ce surprinde intervenţia unor agenţi BGS într-o benzinărie.
"Doi infractori", după cum îi numeşte chiar Realitatea, aşteaptă, lungiţi la pământ, sosirea poliţiştilor. Îi vom boteza, după culoarea tricourilor, "infractorul în negru" şi "infractorul în alb".
Primele cadre îl prezintă pe "infractorul în negru" ridicându-se în poziţie de sprint. Agenţii BGS îl văd şi-l înconjoară. "Stai, mă, jos! Jos!", se aude în fundal. El se culcă, ezitant, moment în care e împins cu piciorul, spre orizontală. Apoi e lovit, cu un alt şpiţ, în mâna stângă, pentru a duce braţele la spate. Agentul BGS trece la "infractorul în alb", şi-l loveşte cu vârful pantofului în mână , tot pentru a le duce la spate. Aceasta a fost, povestită în relanti, marea "bătaie" din benzinărie.
În studioul Realităţii, două doamne sensibile, prezentatoarea Laura Chiriac şi preşedinta de partid Lavinia Şandru comentează imaginile, oripilate. Se vorbeşte despre exces de forţă, făcându-se exces de vorbe. Se vorbeşte despre drepturile celor doi "infractori", fără a se pomeni vreun cuvânt despre drepturile victimelor lor. Sau despre drepturile pe care le au agenţii unei firme de pază, în intervenţiile la care sunt solicitaţi.
Trăim într-o ţară excesiv de tolerantă şi de permisivă. În care judecătorii eliberează infractori periculoşi pentru că ei trebuie să-şi plătească ratele la bancă, în care multe dintre legi sunt doar texte pe o foaie de hârtie, în care procesele durează ani şi nu adevărul, ci onorariul plătit avocatului dictează sentinţele.
De vină e poate şi melo-dramatismul cu care tratăm un şpiţ în braţul stâng. Acelaşi braţ care poate, poliţia va stabili asta, a "operat" portofelul unui client al benzinăriei. Mass-media îi sanctifică pe infractori. Victimele sunt neinteresante din punct de vedere jurnalistic, căutarea adevărului juridic necesită timp, muncă, neuroni.
E un subiect de presă acel şpiţ din benzinărie? Mult mai îngrijorătoare mi se pare viteza de reacţie a poliţiei (echipajul care i-a ridicat pe cei "doi infractori" a venit după 90 de minute) şi modul de reacţie al presei. Pupat infractorul pe frunte, vivat ratingul!
(N.r. Şi dacă tot ne place să pomenim de "spiritul civic" şi de "respectarea legii", trebuie să amintim şi că agenţii BGS au participat, "pro bono", la multe acţiuni de căutare a copiilor dispăruţi. Timp în care Realitatea TV nu a mediatizat nici măcar dispariţia unui copil, deşi era obligată, prin Regulamentul CNA, să facă asta...)
Citește pe Antena3.ro