x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sancţiuni pentru depăşirea vitezei maxime cu 20 km

Sancţiuni pentru depăşirea vitezei maxime cu 20 km

23 Mar 2011   •   20:08

Senatorii au adoptat ieri cu 90 de voturi „pentru” şi o abţinere, o iniţiativă prin care o serie de contravenţii la regimul de circulaţie. Iniţiativa propusă de senatorul PDL Flo­rian Staicu  stabileşte că depăşirea cu cel mult 20 km/h a vitezei maxime admise pe un sector de drum, folosirea telefoanelor fără dispozitiv „mâini libere”, nesemnalizarea schimbării direcţiei de mers, nepur­tarea centurii de siguranţă, nerespectarea obligaţiei de a aplica semnul distinctiv pentru conducătorii începători vor fi sancţionate cu avertisment scris, informează Mediafax.

Aceste contravenţii pot fi sancţionate cu două-trei puncte amendă numai după ce anterior a fost acordat avertisment scris, avertisment care urmează să fie anulat după şase luni. Conducerea unui autovehicul avariat peste termenul de 30 de zile de la eliberarea cons­ta­tării, nepurtarea căştii de către condu­cătorii de motociclete, nerespectarea culorii galbene a semaforului, conducerea cu plăcuţe de înmatriculare deteriorate sau murdare ar urma să fie sancţionate cu amendă clasa a II-a, respectiv două-trei puncte amendă. Punctele de pe­na­lizare aferente punctelor-amendă ar urma să fie acor­date astfel:  2 puncte pentru folo­sirea incorectă a luminilor de drum, folosirea telefoanelor, depăşirea cu până la  290 km/h a vitezei maxime admise, circulaţia pe un sector în care accesul este interzis, oprirea neregulamentară. Cu trei puncte de penalizare vor fi sancţionate oprirea nejustificată pe banda de urgenţă, depăşirea cu 21-30 km/h a vitezei maxime admise, nepăstrarea distanţei cores­pun­ză­toa­re, nerespectarea regulilor privind manevra de întoarcere, mersul înapoi, schimbarea benzii, staţio­narea neregulamentară.

Propunerea senatorului PDL majorează marja punctelor amendă, de la 21 la 100, pentru sanc­ţi­unile de clasa a VI-a din actuala legis­laţie. Proiectul va fi transmis Camerei Depu­taţilor, care este decizională.

×
Subiecte în articol: observator