Rusia nu-si revine dupa imaginile infernale trasmise de la scoala unde 1.300 de suflete inspaimantate si-au privit moartea in ochi. Bisericile tin slujbe speciale pentru cei morti si cei vii, iar oamenii au iesit pe strazi pentru a manifesta impotriva terorii.
ANA ILIE
"Astazi suntem cu totii, cu sufletul si inima, in Osetia de Nord, la Beslan", a spus, cu voce grava, presedintele rus Vladimir Putin ieri, in prima zi de doliu national, decretat in onoarea victimelor celei mai sangeroase luari de ostatici din lume. Televiziunile de la Moscova si-au inceput programul matinal cu muzica clasica, in surdina, pe fondul careia au derulat, cu o incetineala sfasietoare, imaginile de cosmar de la Scoala numarul 1 din Beslan. Prezentatoarele erau si ele imbracate in negru, iar un psiholog chemat anume explica de ce "supravietuitorii tragediei nu vor mai fi niciodata la fel". Si la Moscova, si la Sankt Petersburg autoritatile locale au chemat oamenii la o manifestatie "impotriva terorii". La Consiliul Europei, drapelele celor 45 de state membre erau coborate in berna, in semn de solidaritate cu familiile victimelor din Osetia de Nord.
CU GENISTII LA CIMITIR. Nicaieri insa durerea nu este mai reala ca la Beslan. De teama teroristilor, oraselul de 30.000 de locuitori nu poate nici macar sa isi ingroape mortii crestineste: echipele de genisti rusi au controlat ieri, dis-de-dimineata, cimitirul, pentru a se asigura ca teroristii nu au pus si acolo ceva explozibil. Beslanul are in fata o saptamana nesfarsita de inmormantari. Pentru ca groparii nu mai fac fata, excavatoare au fost aduse sa sape gropi in pamantul clisos, gropi mici, de copil, sau gropi mai mari, pentru parinti si profesori. O ploaie marunta a facut funeraliile celor dragi lor cu atat mai triste cu cat autoritatile inca nu reusesc sa le dea raspuns la intrebarea de ce au murit atatia copii.
LISTA NEAGRA. Cifrele privind numarul total al victimelor sunt inca neclare, ultimul bilant oficial vorbind despre cel putin 338 de morti (desi unele rapoarte neoficiale vorbesc despre mai mult de 600) si 400 de raniti in spital (cati au mai ramas din cei peste 700 spitalizati), iar mai mult de 200 sunt dati disparuti. Dintre raniti, 23 au fost transportati tocmai la Moscova, iar 11 la Rostov-pe-Don. Pana ieri, rudele identificasera 207 de cadavre, printre care nu mai putin de 105 copii. Mai mult de 116 trupuri neinsufletite, dintre care 40 sunt trupuri de copii, nu au fost inca identificate, iar legistii examineaza fragmente omenesti apartinand a mai mult de 30 de cadavre. Parintii scosi din minti de durere, care nu si-au gasit copiii nici la morga, nici la spital, dau autoritatilor detalii despre semnele particulare ale dragilor lor, in speranta ca mai au o sansa sa-i gaseasca, fie doar si pentru a-i ingropa crestineste.
ISI VOR FACE DREPTATE. Toata lumea este constienta ca un asemenea macel nu s-a mai vazut niciodata. Cum era si firesc, vor cu inversunare sa afle cine este vinovat de moartea copiilor lor. Au inceput deja sa vorbeasca despre instituirea unei comisii independente care sa asiste la lucrarile comisiei oficiale de anchetare a evenimentelor tragice de la Beslan. In primul rand, parintii vor sa aiba acces la transcrierile discutiilor purtate intre negociatori si teroristii care au luat peste 1.300 de ostatici in sala de sport a Scolii numarul 1 din Beslan. Sunt convinsi ca negocierile nu au fost atat de serioase pe cat trebuia. Altii sunt pregatiti sa isi faca dreptate singuri, imediat dupa incheierea celor 40 de zile de doliu. Oricat ar suna de crud, viata trebuie totusi sa continue, iar scolile din Osetia de Nord, "inchise pana la noi ordine", isi vor deschide din nou portile pentru copii. La cele care mai sunt deschise inca, cum ar fi Scoala secundara numarul 26 din Vladikavkaz, putini elevi
s-au prezentat ieri la ore. "Imi duc copilul acasa, pentru ca nu au garzi la scoala", a dat glas o mamica grijulie temerilor tututor.
Citește pe Antena3.ro