x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Săptămâna protestelor

Săptămâna protestelor

de Adriana Duţulescu    |    15 Mar 2010   •   00:00
Săptămâna protestelor
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

Profesorii, angajaţii de la Metrou, cei din transporturi şi pensionarii vor ieşi în stradă săptămâna aceasta. Nemulţumirile lor au un numitor comun: veniturile, care nu le permit un trai decent. PSD propune un referendum naţional pentru majorarea punctului de pensie.



Săptămâna protestelor va fi începută de Federaţia Sindicatelor Libere din învăţământ, care dă startul, chiar de mâine, la mitinguri şi pichetări în toată ţara, informează Rador. Problemele lor: neplata drepturilor salariale câştigate în instanţe şi disponibilizările din toamnă. Negocierile cu guvernul continuă, dar dascălii sunt decişi să blocheze anul şcolar dacă nu le sunt satisfăcute revendicările.

Joi, 18 martie, Capitala va fi practic paralizată de mitingul transportatorilor şi de greva de la Metrou. Transportatorii vor să blocheze Piaţa Victoriei cu 8.000 de camioane şi să mărşăluiască prin centrul Bucureştiului. Ei cer o lege unică în domeniu şi sancţionarea celor fără autorizaţie. Sindicaliştii de la Metrou vor opri total activitatea între orele 4:00 şi 16:00, pentru că vor majorarea fondului de salarii cu 3,7%.

Şi asta nu e tot. Săptămâna viitoare Guvernul trebuie să găsească soluţii pentru rezolvarea solicitărilor transmise de "Cartel Alfa". Dacă întâlnirile programate cu miniştrii Muncii şi Finanţelor nu vor avea rezultatele dorite, vor ieşi pe străzi mai mulţi sindicalişti din mai multe sectoare de activitate.


Referendum pentru punctul de pensie
Săptămâna aceasta ies în stradă şi pensionarii, care vor majorarea punctului de pensie la 45% din salariul mediu pe economie. Astăzi, Biroul Permanent al PSD va lua în discuţie o propunere a lui Titus Corlăţean privind declanşarea unui referendum naţional pentru majorarea punctului de pensie. Corlăţean a anunţat la Antena 3 că va solicita conducerii PSD să pornească o procedură publică de strângere de semnături pentru a încerca să determine declanşarea unui referendum naţional pe tema punctului de pensie de 45% din salariul mediu brut.

"Este o propunere pe care o voi formula luni la Biroul Permanent Naţional al partidului şi chiar dacă nu ţine de noi, partidele politice sau de Parlament să declanşăm un referendum naţional pe această temă - competenţa aparţine preşedintelui - putem să declanşăm o procedură publică", a spus Corlăţean ieri, la Antena 3. Senatorul PSD a adăugat că va propune lansarea unei "petiţii naţionale" de strângere de semnături, alături de organizaţiile pensionarilor, pentru a demonstra susţinerea publică în sensul unei decizii de declanşare a referendumului.

×
Subiecte în articol: observator sindicate proteste