x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sărbători multe astăzi: Lumea celebrează Ziua Mondială a Diabetului, Ziua Sociologului şi Divas Bal - Ziua Copilului în India

Sărbători multe astăzi: Lumea celebrează Ziua Mondială a Diabetului, Ziua Sociologului şi Divas Bal - Ziua Copilului în India

de Ovidiu Ciutescu    |    14 Noi 2009   •   00:00
Sărbători multe astăzi: Lumea celebrează Ziua Mondială a Diabetului, Ziua Sociologului şi Divas Bal - Ziua Copilului în India

E în natura noastră să sărbătorim, însă rareori, la nivel mondial lumea are de sărbătorit mai multe evenimente. Astăzi, aproape toate colţurile globului sunt prinse în aduceri de omagii.



ZIUA MONDIALĂ A DIABETULUI. Această sărbătoare datează din 1991 şi a fost adoptată la iniţiativa Federaţiei Internaţionale pentru Diabet şi a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii ca răspuns la ameninţarea tot mai mare a acestei boli la nivel mondial. Pentru prima dată în istorie, în ianuarie 1922, un tânăr om de ştiinţă canadian, Frederick Banting, a salvat o viaţă folosind o injecţie cu insulină. Beneficiarul a fost un băieţel de 14 ani care a suferit modificări severe clinice ale diabetului zaharat. Reuşeşte să obţină un brevet pentru medicamentul - minune, dar în loc de îmbogăţire alege să doneze toate drepturile de folosinţă Universităţii din Toronto!  Începând cu 2007, Ziua Mondială a Diabetului este ţinută sub auspiciile ONU şi este celebrată pe 14 noiembrie ca un omagiu  adus lui Frederick Banting, născut pe 14 noiembrie 1891.  Până la descoperirea lui Banting, timp de secole, omenirea nu a avut un mijloc de combatere a bolii, pacientul neavînd nicio speranţă de viaţă. Fără insulină, care oferă ţesutului absorţia de glucoză, un organism este sortit pieirii. Frederick Banting şi, apoi, colegul său Charles Best, au fost socotiţi adevăraţi izbăvitori în acele vremuri. Chiar dacă a trecut aproape un secol de la descoperirea insulinei, nici în ziua de astăzi nu există un remediu împotriva diabetului, acest tratament oferind doar controlul asupra bolii. În 1923, prentru realizări deosebite în domeniul Biochimiei şi Medicinei, Banting şi McLeaod primesc Premiul Nobel. A uimit, atunci, absenţa lui Best, de la menţionarea pentru onorabila distincţie. După eveniment, în mod voluntar, Banting îi "cedează" jumătate din lauri colegului canadian.


ZIUA SOCIOLOGULUI. Conform documentelor istorice, pe 14 noiembrie 1901 la Paris, mai mulţi cercetători ruşi pun bazele Şcolii Superioare de Ştiinţe Sociale. Va rămâne în istorie ca prima organizaţie în istoria mondială a acestei ştiinţe. Instituţia a beneficiat de prezenţa multor nume celebre în domeniu, precum  M. Kowalewski, N. Kareev, E. De Robertis, Miliukov, P. Lavrov şi alţii. Din 1944, în Rusia, această zi este celebrată regulat, notează mignews.com.ua . Astfel, Catedra de Sociologie din cadrul Universităţii din Sankt Petersburg organizează prelegeri la care participă somităţi din toată lumea.



BAL DIVAS.  Jawaharlal Nehru este omul care a propus această sărbătoare indienilor. Nehru s-a născut pe 14 noiembrie 1889 şi a fost un important om politic indian, militant pentru independenţa acestei ţări. În anul 1947 a devenit primul şef de stat din istoria ţării Indiei independente. A militat pentru modernizarea Indiei, şi pentru promovarea unei politici de nealiniere şi coexistenţă paşnică. Bal Divas este considerată de către autorităţi o zi de cotitură pentru părinţi şi profesori, în general pentru toţi cei care sunt responsabili să încurajeze dezvoltarea copilului în această ţară. Visul lui Jawaharlal Nehru a fost acela de a vedea cum copiii, măcar într-o anumită zi, sunt stimaţi de către cei din jur şi sunt încurajaţi în anumite abilităţi pe care le relevă sau li se oferă şansa unor oprtunităţi. Oficialul indian a considerat întotdeauna că micuţii sunt o o sursă de inspiraţie, plină de energie şi de speranţă, dar şi că viitorul naţiunii se află într-o societate implicată raţional în dezvoltarea copiiilor. Conform statisticilor, în India sunt circa 17 milioane de copii, poluaţia acestei ţări crescând în ultimii 30 de ani cu câte 46-47 de mii de oameni zilnic şi 1900 de oameni în fiecare oră!

Alte evenimente marcante astăzi:

1840  - S-a născut pictorul francez Claude Monet, întemeietor al curentului impresionist în pictură
  565 - A încetat din viaţă împăratul bizantin Justinian.
1716 - A încetat din viaţă Gottfried Wilhelm von Leibnitz, filosof, matematician, fizician german
1719 - S-a născut Johann Georg Leopold Mozart, compozitor, violonist şi organist, tatăl celebrului compozitor W.A. Mozart
1765 - S-a născut inventatorul american Robert Fulton, pionier în domeniul propulsiei cu aburi
1831 - A încetat din viaţă Georg Wilhelm Friedrich Hegel, filosof german
1922 - Prima emisiune radiofonică a postului BBC
1967 - A murit Petre P. Panaitescu, istoric literar şi filolog
1991 - URSS s-a transformat într-o uniune formată, într-o primă etapă, din 7 state: Rusia, Kazahstan, Belarus, Azerbaidjan, Kirchizia, Tadjikistan, Turkmenistan.
1991 - A incetat din viaţă prozatorul Constantin Chiriţă ("Cireşarii")
1994 - A fost inaugurat la Bucureşti Centrul pentru Jurnalism Independent, ca organism al Fundaţiei pentru Jurnalism Independent, din SUA.

×
Subiecte în articol: observator