Din cele 19 persoane urmărite penal în cazul permiselor eliberate fraudulos în judeţul Covasna, şase au fost trimise în judecată, a anunţat, astăzi, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Covasna.
Purtătorul de cuvânt al Parchetului, Elena Ciobanu, a declarat, astăzi, că Parchetul de pe lângă Tribunalul Covasna a trimis în judecată şase persoane din cele 19 inculpate în cazul permiselor eliberate fraudulos în acest judeţ.Trei din cele şase persoane - agentul Dorin Andriesei, instructorul auto Jancso Aron şi agentul de pază Szekely Karoly - sunt în stare de arest, iar celelalte trei - Gheorghe Burlacu, Viorel Zaha şi Balo Aron - vor fi judecate în stare de libertate.
Astăzi, Tribunalul Covasna va lua în discuţie menţinerea în arest a primilor trei inculpaţi.
Un număr de 19 persoane, între care cinci agenţi de la Serviciul Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor din Sfântu Gheorghe, un funcţionar al Primăriei municipiului, trei inspectori auto, un subofiţer al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Covasna şi intermediari, au fost urmărite penal în cazul eliberării frauduloase de permise auto şi al înmatriculării de maşini.
Cele 19 persoane sunt acuzate de dare de mită, luare de mită, trafic de influenţă, complicitate la infracţiune de luare de mită, fals material în înscrisuri oficiale şi aderare la un grup infracţional organizat, trei dintre aceste persoane fiind reţinute şi apoi arestate preventiv. Tribunalul Covasna a admis prelungirea mandatelor de arestare emise, în martie, pe numele acestor persoane, respectiv agentul Dorin Andriesei, instructorul auto Jancso Aron şi agentul de pază Szekely Karoly.
Alte două persoane, Gheorghe Burlacu, agent în cadrul Serviciului Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Covasna, şi Viorel Zaha, instructor auto, acuzate de luare de mită, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale şi dare de mită, în cazul eliberării frauduloase de permise auto la Serviciul Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Covasna, au fost arestate, în 8 mai, de Tribunalul Covasna, însă au fost ulterior puse în libertate de Curtea de Apel Braşov.
Conform DGA, sumele vehiculate porneau de la 100 de euro şi ajungeau până la 10.000 de euro pentru obţinerea unui permis sau pentru înmatricularea unei maşini.
Potrivit DGA - Biroul Anticorupţie pentru judeţul Covasna, cercetările în cazul permiselor din Covasna au început în urma unui denunţ din 10 martie 2008, depus de un cetăţean care a reclamat că agenţi de la Serviciul Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor primeau bani şi alte foloase, prin intermediari, pentru a înmatricula autovehicule, cu încălcarea atribuţiilor legale.
Conform sursei citate, în urma cercetărilor au fost identificaţi cinci agenţi de la Serviciul Permise Covasna care au înmatriculat autovehicule cu mai multe numere de înmatriculare provizorii succesive, acordate aceluiaşi autovehicul, fără a fi plătită taxa de înmatriculare.
Astfel, funcţionarii modificau seria şasiului din baza de date, astfel încât programul informatizat să nu semnaleze faptul că respectivul autovehicul fusese deja înmatriculat provizoriu sau acordau acelaşi număr provizoriu mai multor maşini, în perioade diferite.
De asemenea, potrivit sursei citate, aceştia înmatriculau fictiv maşini, pe numele unor persoane care nu solicitau acest lucru şi nici nu aveau cunoştinţă despre acest fapt, folosind date de identitate obţinute de intermediari din diverse locuri, cu ajutorul angajatului Primăriei Sfântu Gheorghe.
Angajatul respectiv, cercetat în libertate în cazul eliberării frauduloase de permise auto, a cerut concediu fără plată după ce conducerea instituţiei a decis transferul acestuia de la Biroul de Taxe şi Impozite serviciul de grădinărit al oraşului. (V.A.)