Mai multe cadre didactice care participa la examenul de Bacalaureat nu s-au prezentat ieri la examen. Profesorii sunt nemultumiti ca li se platesc mai putini bani decat anul trecut. MEC nu va negocia.
Profesorii care au facut parte din comisiile de la testele nationale nu si-au primit inca banii. Cadrele didactice care sunt implicate in organizarea si desfasurarea Bacalaureatului anunta boicotarea examenului din cauza unei ordonante fantoma, care diminueaza remuneratia pentru participarea la examen. Prima sesiune a examenului de bacalaureat a inceput, ieri-dimineata, cu proba orala la limba romana, in aproape 600 de centre de examen din intreaga tara. Primii "chiulangii" au fost chiar profesorii, care au refuzat sa se prezinte la examen in conditiile in care sumele acordate cadrelor didactice pentru participarea la examen s-au diminuat foarte mult fata de anul trecut - de doua, trei ori, conform declaratiilor liderilor sindicali. "Sumele s-au micsorat cu aproape doua treimi. Ni s-a spus ca din cauza rectificarii bugetare", a precizat Aurel Cornea, presedintele Federatiei Sindicatelor din Invatamant "Spiru Haret". NEGOCIERI. Cu toate ca a anuntat negocieri cu sindicalistii, ministrul Educatiei este hotarat: "Legea nu se negociaza, legea se respecta", este declaratia ministrului Mircea Miclea vizavi de protestul cadrelor didactice. Directorul de comunicare din cadrul Ministerului Educatiei, Mircea Muresan spune ca profesorii corectori si cei evaluatori care au participat la testele nationale vor primi cu 30% mai mult fata de anul trecut, iar supraveghetorii in jur de 75% din suma de anul trecut, din cauza ca "nu desfasoara o munca didactica directa". Pe de alta parte, Mircea Muresan declara ca profesorii care au participat la testele nationale isi vor primi banii dupa ce se afiseaza rezultatele finale in urma contestatiilor, contrazicandu-l astfel pe directorul Departamentului Finante din MedC, Maria Dornean, care spune ca banii pentru examenul sustinut de absolventii de gimnaziu se vor da la 14 iulie, la lichidare. CLUJ. Profesorii clujeni care sunt presedinti de comisii de examinare ameninta ca vor bloca desfasurarea examenului de Bacalaureat sau nu vor semna diplomele in cazul in care guvernantii nu revin asupra ordinului privind salarizarea prin plata cu ora a cadrelor didactice care fac parte din comisiile de testare nationala. Numai in Capitala, Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB) a fost nevoit sa inlocuiasca pe ultima suta de metri 12 presedinti de comisii de examen, care au venit cu diverse scuze la inspectorat sau pur si simplu nu s-au mai prezentat la examen, dupa cum a precizat Daniela Nedelcu, inspector general ISMB. Mai mult de 185.000 de elevi vor sustine examenul de Bacalaureat, in prima sesiune, care a inceput ieri, cu proba orala la limba romana.
MITA
|
O candidata la examenul de Bacalaureat a fost eliminata, ieri, dupa ce a incercat sa-i mituiasca pe membrii comisiei de examen din centrul de la Grupul Scolar Industrial RATB. Ea a pus pe catedra un plic cu bani, impreuna cu subiectul extras, la care nu stia sa raspunda. Surse din cadrul Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti au declarat ca tanara a absolvit invatamantul fara frecventa, seria curenta.
|
Citește pe Antena3.ro
MAI PROST PLATITI CA-N 2004
|
"La ora actuala inca nu s-au facut platile pentru capacitate, care sunt de doua, sau chiar trei ori mai mici fata de anul trecut", spune Razvan Bobulescu, presedintele Federatiei Sindicale "Alma Mater". Conform liderului de sindicat, un profesor supraveghetor la bacalaureat va primi 150.000 de lei in loc de 500.000, iar un presedinte de comisie de examen, care trebuie neaparat sa fie cadru didactic universitar cu titlul de doctor, numai 5 milioane de lei, fata de 10 milioane anul trecut.
|