x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Scandal - Centrul Istoric, subiect de disputa

Scandal - Centrul Istoric, subiect de disputa

de Monica C. Andrei    |    15 Sep 2005   •   00:00
Scandal - Centrul Istoric, subiect de disputa

Comerciantii din Centrul Istoric al Capitalei acuza autoritatile locale ca in sase luni, de cand a fost oprita circulatia, nu a fost demarat programul de reabilitare.

Nici n-a inceput reabilitarea Centrului Istoric al Capitalei, si nemultumirile au inceput sa apara. Comerciantii din zona acuza autoritatile locale ca in sase luni de cand a fost oprita circulatia in zona nu s-a intamplat nimic, desi trebuia sa fie pus in practica un program de reabilitare. Fapt infirmat insa de Liviu Negoita.

Asociatia Investitorilor din Centrul Istoric al Capitalei se plange ca dupa sase luni de la inchiderea circulatiei in zona nu s-a intamplat nimic. "Ne aflam in situatia in care s-a anuntat demararea lucrarilor de infrastructura din Centrul Istoric. Pana acum nu a fost stabilit nici un calendar de lucrari sau vreun plan de interventie. Trebuie sa stim si noi in ce zone incep lucrarile", a spus Teodor Frolu, reprezentantul asociatiei.

Afaceristii au trimis ieri o scrisoare primarului general, Adriean Videanu, in care au trecut toate problemelor lor. "Lumea este ingrijorata si deziluzionata. Multi nu-si mai pun speranta in administratia locala, pentru ca a trecut atata timp si nu s-a intamplat nimic, iar cifra de afaceri a scazut cu 55%. Singura masura luata a fost oprirea traficului", a mai spus Frolu. Comerciantii au solicitat si o intrevedere cu primarul general pentru a lamuri problema.

JUSTIFICARI. De cealalta parte a baricadei, Liviu Negoita, primarul Sectorului 3, care are in administrare centrul, sustine ca exista un program bine stabilit, insa nimeni nu s-a dus sa-l consulte.

"Daca cineva ar fi vrut sa consulte planul de reabilitare al Centrului Istoric ar fi putut face acest lucru la Primaria Capitalei. Totul este stabilit pana la nivel de detaliu. Stiu ca o astfel de actiune doare. Dar foarte multe societati au ca obiect de activitate constructiile. Vand ciment si bideuri in Centrul Istoric. Nu se poate asa ceva", ne-a spus Negoita. El a precizat ca din 211 comercianti, 200 isi desfasoara activitatea pe baza unor fise de calcul. "Foarte multi au intervenit criminal. Au pus pe fatadele imobilelor faianta verde, roz, de toate culorile. Nu se poate sa faci comert cu obiecte sanitare in cea mai veche zona a orasului", a mai spus edilul.

MODERNIZARE. Programul de reabilitare a Centrului Istoric are trei componente. Prima, cea locativa, este in curs de desfasurare. Urmeaza ca cele 168 de familii care stau in prezent in Centrul Istoric sa primeasca o alta locuinta de la primarie, urmand ca restul de oameni care locuiesc, majoritatea ilegal, sa fie evacuati de autoritati. A doua componenta se refera la programul de refacere a infrastructurii, care va fi facuta cu finantarea BERD, iar a treia are in vedere consolidarea celor 97 de monumente istorice.
×
Subiecte în articol: observator centrul istoric centrul istoric