x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Scandal URIAȘ al chiriei exorbitante plătite de statul român pentru locuința directoarei ICR Londra. Catinca Maria Nistor, o impostoare?!

Scandal URIAȘ al chiriei exorbitante plătite de statul român pentru locuința directoarei ICR Londra. Catinca Maria Nistor, o impostoare?!

11 Noi 2022   •   13:53
Scandal URIAȘ al chiriei exorbitante plătite de statul român pentru locuința directoarei ICR Londra. Catinca Maria Nistor, o impostoare?!
Sursa foto: antena3CNN

Contractul de închiriere a locuinței directoarei Institutului Cultural din Londra va fi reziliat din ordinul Ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, din cauza sumei exorbitante plătită de statul român.

Este vorba despre un apartament de 120 mp, situat în apropierea celebrului magazin Harods, situat în cea mai scumpă zonă din Londra, a cărui chirie lunară se ridică la 6.500 de lire sterline.

Totodată, Bogdan Aurescu a dispus verificarea tuturor contractelor șefilor filialelor ICR din străinătate. 

Explicații contradictorii ale MAE

Începând cu anul 2006, directorii filialelor din străinătate ale Institutului Cultural Român locuiesc în clădirera instituției.

Prin urmare, și ultimii patru directori ai ICR Londra au avut un apartament în acest sediu, despre care MAE spune acum că nu mai are spații disponibile, deși surse din cadrul ICR Londra confirmă că apartamentul este în continuare liber.

Iată comunicatul instituției:

"Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a dispus verificarea de urgență a condițiilor în care a fost încheiat de către Institutul Cultural Român de la Londra (ICR Londra) contractul de închiriere a reședinței pentru Directorul acestuia.

De asemenea, ministrul afacerilor externe a dispus rezilierea în perioada imediat următoare a contractului de închiriere în cauză, urmând ca reședința Directorului ICR Londra să fie stabilită în incinta sediului Institutului, de la adresa 1st Belgrave Square.

De asemenea, ministrul afacerilor externe a dispus verificarea situației tuturor contractelor similare, precum și demersuri de revizuire/modernizare a procedurilor utilizate pentru încheierea acestui tip de contract.

Din verificarea de urgență a condițiilor în care a fost încheiat de către ICR Londra contractul de închiriere a reședinței pentru Directorul acestuia au rezultat următoarele:

• Potrivit art. 21 alin. (4) din Legea nr. 356/2003 privind înființarea, organizarea și funcționarea Institutului Cultural Român, republicată, cheltuielile cu programele și proiectele culturale derulate de Institutele culturale românești din străinătate sunt finanțate de la bugetul de stat printr-un capitol distinct cuprins în bugetul Institutului Cultural Român, iar pentru cheltuieli administrative printr-un capitol distinct cuprins în bugetul Ministerului Afacerilor Externe.

• Spațiul de locuit cu statut de reședință al directorilor institutelor culturale românești din străinătate, ca șefi de misiune, cuprinde, conform uzanțelor diplomatice și protocolare, un număr de camere de odihnă stabilit prin raportare la situația familială (în funcție de numărul de membri ai familiei care însoțesc la post șeful de misiune), o cameră de zi, un spațiu de lucru și un spațiu de reprezentare, primire și protocol, unde titularul spațiului desfășoară activități profesionale de reprezentare; de asemenea, se urmărește ca reședința să fie amplasată într-o zonă adecvată, ușor accesibilă și sigură din punct de vedere al protecției personalului.

• Având în vedere că, potrivit informărilor trimise de ICR Londra, la momentul preluării postului de către Directorul ICR Londra nu au fost identificate spații disponibile în incinta imobilului de la adresa 1st Belgrave Square care să poată fi utilizate ca spațiu de locuit cu statut de reședință a șefului institutului, ICR Londra a procedat la prospectarea pieței și identificarea unui spațiu care să corespundă criteriilor anterior menționate.

• Aprecierea cu privire la oportunitatea, dimensiunea și decența spațiului ales ca reședință aparține în exclusivitate Directorului ICR Londra, acesta exercitând calitatea de ordonator principal de credite pentru activitățile și funcționarea Institutului.

Decizia cu privire la alegerea unui spațiu cu scop de reședință a Directorilor ICR nu implică în nicio etapă conducerea MAE; evaluarea și identificarea acestor spații aparține unor comisii desemnate la nivelul fiecărui institut cultural românesc din străinătate de către directorii institutelor, verificarea îndeplinirii procedurii legale revenind structurilor de specialitate din MAE.

• Spațiile din incinta imobilului de la adresa 1st Belgrave Square, atât la data încheierii contractului de închiriere pentru spațiul cu statut de reședință al Directorului ICR Londra, cât și în prezent, au fost și sunt utilizate pentru: desfășurarea activității ICR Londra; desfășurarea unor activități ale fostei Secții Consulare din cadrul Ambasadei României la Londra (în prezent, ale Consulatului General recent creat); spații de locuit pentru personalul misiunii și spații de locuit ocazional pentru cazarea temporară a persoanelor care desfășoară activități cu caracter cultural conform programelor și proiectelor culturale ale ICR Londra.

• În ceea ce privește redimensionarea activității consulare în capitala Regatului Unit, la nivelul MAE sunt efectuate demersuri de operaționalizare a noului Consulat General vizând oferirea tuturor serviciilor consulare într-un singur spațiu adecvat pentru desfășurarea activității oficiului consular, astfel încât serviciile consulare să fie acordate în cele mai bune condiții.

• Pe cale de consecință, mutarea reședinței Directorului ICR Londra la sediul ICR Londra poate avea loc, inclusiv având în vedere perspectiva eliberării în perioada următoare a spațiilor din sediul său din 1st Belgrave Square în care actualmente se desfășoară activități ale Consulatului General."

Povestea cu cântec a șefei ICR Londra

Catinca Maria Nistor a fost numită fără concurs la conducerea ICR Londra, în aprilie 2022, și a refuzat apoi să locuiască în clădirea instituției, depunând cerere la MAE pentru o nouă locuință, cerere care a fost aprobată, potrivit unei anchete realizate de libertatea.ro. 

Ea a fost propusă pentru această funcție de către președintele ICR, Liviu Sebastian Jicman, deși a avut probleme anterior în timpul deținerii unei alte funcții. 

A primit apoi aviz pozitiv din partea Comisiei pentru Cultură a Senatului, cu toate că a mințit și nu a dovedit că are competențele necesare funcției. A susținut, în cadrul audierilor, că a absolvit cursurile universității London School of Economics (LSE) însă informația este neadevărată, potrivit răspunsului oficial al LSE către Edupedu.ro. În realitate, acesta a urmat câteva cursuri din cadrul Școlii de Vară a LCS. 

Mai mult, ea nu avea nici cunoștințele necesare pentru obținerea postului, nereușind să prezinte principalele obiective ale mandatului său. „Eu am niște idei, dar nu vreau să vorbesc”, a răspuns aceasta în fața senatorilor. 

Potrivit propriului CV, a obținut licența în drept la Universitatea Nicolae Titulescu și a absolvit UNATC  I.L. Caragiale.

Catinca Maria Nistor are 34 de ani și este prezentatoare și la postul de televiziune Aleph News, fondat de Adrian Sârbu. Este fiica actorului Stelian Nistor, fostul șef al Lojei Masonice de rit scoțian, cu sediul central la Londra, potrivit culturaladuba.ro. De asemenea, părinții Catincăi Nistor sunt nașii de cununie ai fostului președinte al Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea (PSD).

Totodată, Catinca Maria Nistor a fost timp de un an director interimar al Teatrului Bulandra din București. A fost revocată din funcție în urma unui protest al actorilor din această instituție și apoi a fost trimisă în judecată.

TMB a decis, la data de 19 septembrie 2021, anularea contractelor de drepturi de autor ale actriței și obligarea acesteia la plata a 7.000 de  euro către Teatrul Bulanda. Decizia nu este definitivă. 

 

 

 

 


 

 

 

×