x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Scandalos - Anchetele dubioase ale procurorului Cristudor

Scandalos - Anchetele dubioase ale procurorului Cristudor

02 Noi 2005   •   00:00
Scandalos  - Anchetele dubioase ale procurorului Cristudor

Directia Nationala Anticoruptie face cercetari cu privire la activitatea lui Dumitru Cristudor, seful biroului teritorial Ialomita.

Continuam seria dezvaluirilor legate de afacerile firmei de familie a procurorului Dumitru Cristudor, sefului biroului teritorial Ialomita al DNA. Ne vom opri asupra dosarelor penale in care procurorul Cristudor l-a cercetat pe omul de afaceri Radu Vasile, dosare solutionate prin scoaterea acestuia de sub urmarire penala. Intre solutia politistului si cea a procurorului sunt contradictii evidente.

La data de 21 martie 2001, Serviciul Cercetari Penale din cadrul IJP Ialomita finalizeaza lucrarea penala cu numarul 108596, in care sunt cercetati Radu Vasile, administrator al SC Prod Pan Urziceni, Radu Dan Marian, fiul acestuia, Stelian Caramitru, administrator al SC Etalco SRL Urziceni, si Dragomirescu Nicolae, fost contabil sef al SC Morarit si Panificatie SA. Dosarul avea ca obiect mai multe afaceri derulate la firmele Com Mixt Urziceni si Morarit Panificatie SA cercetate de o echipa a Garzii Financiare Centrale in perioada octombrie 1999 - decembrie 2000.

Un prim aspect cercetat face referire la privatizarea societatii Com Mixt Urziceni, de la care prin firma Adi Dan SRL, unde erau actionari Stelian Caramitru si Radu Dan Marian, au fost cumparate 46,6% din actiuni. Analizand contractele comerciale dintre firme politistii ajung la concluzia ca Radu Vasile a folosit cu rea-credinta creditul societatii si ca in calitate de administrator al Como Mixt a folosit suma de 2,7 miliarde de lei in interesul firmei Adi Dan, administrata de fiul sau. Concluzia anchetatorilor a fost aceea ca din societatea proaspat achizitionata s-au drenat fonduri catre firmele persoanelor cercetate la adapostul unor contracte economice care mascau de fapt diverse imprumuturi intre firme respective. Comixt a pierdut din aceasta afacere 1,2 miliarde de lei, concluzioneaza ancheta politiei.

GRAU PLATIT SI NELIVRAT. O alta afacere cercetata de politisti se refera la preluarea de catre SC Pro Pan SRL Urziceni a pachetului de 34,4% din actiunile Morarit Panificatie SA Slobozia. Ca si in cazul Com Mixt Urziceni, spun politistii, Radu Vasile si fiul sau au avut intentia de a recupera cat mai repede suma de 2,4 miliarde de lei investita in actiunile cumparate. Acestia au insistat in Consiliul de Administratie al Morarit Panificatie ca societatea sa contracteze un credit la BRD si BCR pentru procurare de grau, operatiune care urma sa se deruleze prin firma lui Radu Vasile. La data de 20 iunie 1999, intre Prod Pan si Morarit Panificatie se incheie un contract pentru achizitionarea a 2.000 de tone de grau, pe cheltuiala celei din urma firme. La 30 iunie 1999, Morarit Panificatie contracteaza un credit global de exploatare in suma de 3,9 miliarde, urmat la nici o luna de un altul in cuantum de 5 miliarde pe termen scurt pentru procurarea de grau. In perioada 30 iunie - 21 iulie 1999, Morarit Panificatie a virat in contul Prod Pan suma totala de 2,59 miliarde lei. La data de 21 iulie 1999, Prod Pan factureaza cantitatea de 900.000 de kilograme grau, in valoare de 1,29 miliarde, marfa ce ramane in custodia vanzatorului pana la data de 1 ianuarie 2000. In septembrie 1999 se mai factureaza grau, 900.900 kg, in valoare de 1,29 miliarde, care ramane tot in custodia Prod Pan. Ulterior, avand si calitatea de membru CA al Morarit Panificatie, Radu Vasile forteaza o noua intelegere prin care se storneaza facturile emise de Prod Pan, considerate drept avans la contract, iar mai apoi se convine ca Prod Pan va livra graul in primele 6 luni ale anului 2000. Controlul a demonstrat ca, la data de 29 septembrie 1999, Prod Pan avea in stoc cantitatea totala de 1.986 tone de grau, care a fost epuizata pana in noiembrie 1999 pentru consum propriu si plata unor datorii catre creditori, altii decat Morarit Panificatie SA. Expertiza contabila dispusa de politie a stabilit ca Radu Vasile a folosit banii primiti in avans de M.P. dupa cum urmeaza: 504 milioane pentru procurarea de grau, 564 de milioane pentru rambursarea unor credite, 475 milioane pentru achitarea unor furnizori si 520 de milioane ridicati numerar. Politia a mai constatat ca Morarit Panificatie a vandut firmei Galaxia SRL fabrica de paine din Urziceni cu suma de 2 miliarde de lei fara sa existe o hotarare a Consiliului de Administratie.

TRANZACTII FICTIVE. Un alt cap de acuzare formulat de politisti pune pe tapet o tranzactie cu actiuni, mascata sub forma unor tranzactii cu grau. Potrivit anchetei, politia a constatat ca din fondurile SC Galaxia SRL s-a utilizat suma de 500 de milioane pentru cumpararea de actiuni ale Morarit Panificatie prin intermediul lui Mirza Mihai.

S-a apelat la aceasta persoana deoarece Radu Vasile nu putea cumpara personal, prin rude pana la gradul 3 sau printr-o firma administrata de el actiuni intrucat detinea la Morarit Panificatie un pachet de actiuni care-i conferea pozitie de control. Singura modalitate era acea de a lansa o oferta publica, ceea ce ar fi necesitat timp. Folosindu-se de acest intermediar, Radu Vasile a incheiat cu acesta un contract prin care Galaxia ii avansa o suma de bani pentru procurare de grau. Banii proveneau din contul firmei Prod Pan, controlata tot de Radu Vasile, care urma sa cumpere graul de la Galaxia. In acest mod au ajuns banii in contul lui Mirza, care a cumparat 506.101 actiuni. Ulterior aceste actiuni au fost vandute in urma unei oferte publice societatii Prod Pan. In urma acestor constatari, Politia propune parchetului emiterea rechizitoriului si trimiterea in judecata a inculpatilor Radu Vasile, Stelian Caramitru si Radu Dan Marian, pentru infractiuni la legea evaziunii fiscale.

SCOATEREA DE SUB URMARIRE PENALA. La data de 9 aprilie 2001, procurorul Cristudor emite o ordonanta in dosarul 751/P/1999 prin care propune scoaterea inculpatilor de sub urmarirea penala si dispune o amenda administrativa in sarcina lui Radu Vasile de 1 milion de lei. Procurorul a considerat ca, citam: "Intre Morarit Panificatie, Prod Pan si Galaxia s-au mai incheiat contracte comerciale, iar ulterior, in legatura cu debitele reciproce dintre societati, prin protocolul de divizare si urmare a hotararii judecatorului delegat de pe langa Camera de Comert si Industrie s-au compensat si regularizat debitele". Fata de materialul intocmit de politie, procurorul Cristudor considera ca sumedenia de tranzactii incheiate la acoperire nu intrunesc elementele constitutive ale unei infractiuni. Si inchide cazul. Cristudor a solutionat trei dosare in care a fost cercetat Radu Vasile. Toate solutiile au fost favorabile omului de afaceri.

O MOARA SI MAI MULTE CONEXIUNI
Un an mai tarziu, adica la data de 18 noiembrie 2000, societatea comerciala Rola Impex, cu sediul in apartamentul domnului procuror, cumpara de la Prod Pan Urziceni o moara situata la Ograda, obtinuta de aceasta firma in urma divizarii Morarit Panificatie. Intre timp, sotia domnului procuror se transfera de la Banca Agricola la Morarit Panificatie. Mai exact spus, la jumatatea de firma ce a intrat in proprietatea omului de afaceri Gheorghe Ungureanu, unul dintre combatantii razboiului pentru acapararea acestei societati. Coincidentele stranii merg mai departe. Politistul Tudor Raimond, cel care desenase atat de frumos referatul de trimitere in judecata a lui Radu Vasile, devine finul lui Ungureanu. Adica se inrudeste cu adversarul lui Radu Vasile. Mai mult, sotia lui Raimond devine juristul firmei Morarit Panificatie SA. Adica consoartele tandemului Cristudor - Raimond, care aveau sa deserveasca lupta anticoruptie la PNA Ialomita, au fost o vreme salarizate de aceeasi sursa. Aceste coincidente trebuie lamurite de cei in drept sa o faca. Noi nu spunem ca solutiile procurorului Cristudor nu ar fi corecte. Ceea ce ni se pare deplasat este faptul ca un procuror ajunge sa incheie chiar prin interpusi tranzactii cu cei pe care i-a cercetat.

PREFECTUL A CERUT VERIFICARI
Sesizat de articolele din presa, prefectul Cazacu a cerut institutiilor abilitate sa verifice activitatea biroului DNA Ialomita. Prefectul arata ca lupta impotriva coruptiei este un obiectiv prioritar si cere tuturor institutiilor abilitate sa isi faca datoria. Pe langa verificarile de la DNA, prefectul a solicitat o verificare a activitatii Garzii Financiare, precum si un control asupra modului in care AGVPS Ialomita a gestionat fondurile de vanatoare concesionate. Ieri, purtatorul de cuvant al DNA ne-a informat ca asupra acestui caz au fost demarate verificari administrative in vederea sesizarii Consiliului Superior al Magistraturii.
×