x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Scandalos - Delta, inecata in politica

Scandalos - Delta, inecata in politica

de Alexandru Nastase    |    16 Aug 2006   •   00:00

Dupa ce presedintele Basescu a de-clarat ca Delta trebuie tinuta de-parte de politica, Sulfina Barbu si oamenii sai de la Mediu pregatesc o lege care sa dea puteri depline guvernatorului Rezer-vatiei, numit politic. Academicienii din Consiliul Stiinti-fic - cei care decideau pana acum - vor avea doar rol decorativ.

"SPECIALISTII". Sulfina Barbu politizeaza intentionat Rezervatia? Numit politic, guvernatorul Cononov primeste atributiunile Consiliului Stiintific!

   Dupa ce presedintele Basescu a declarat ca Delta trebuie tinuta departe de politica, Sulfina Barbu si oamenii sai de la Mediu pregatesc o lege care sa dea puteri depline guvernatorului Rezervatiei, numit politic. Academicienii din Consiliul Stiintific - cei care decideau pana acum - vor avea doar rol decorativ.

La adapostul unor declaratii demagogice ("Delta este o valoarea nationala, trebuie s-o protejam, trebuie s-o aparam"), Sulfina Barbu si echipa sa pregatesc o lovitura devastatoare pentru Rezervatia Biosferei: guvernatorul Deltei, numit politic, este cel care va avea putere deplina de decizie. Lucru teribil in conditiile in care actualul guvernator, Paul Cononov, e fost administrator la o firma de gunoaie. Cononov are deja proces, pentru ca i-a favorizat pe liberalii din Tulcea, evident cu incalcarea legii. Delta Dunarii este administrata in baza unei legi (82/1993) concepute la inceputul anilor ’90 cu aportul unor experti straini, membri ai diferitelor Conventii internationale. 13 ani mai tarziu, Alianta D.A. declara ca legea este "invechita si trebuie modificata". Evident, de data asta, cei care si-au pus mintea la contributie sunt angajatii Ministerului Mediului si Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii.

SULFINA MINTE IAR. Prima observatie care trebuie facuta: Sulfina a mintit din nou. Ea a declarat la 8 august la Tulcea, ca noua lege a Rezervatiei "este deja in dezbatere publica". In realitate, proiectul a fost postat pe site-ul Ministerului Mediului abia miercuri, 9 august, la mai bine de 24 de ore dupa ce se afla "deja" in dezbateri. Ministrul care anul trecut lua pompe din Ungaria, desi existau si in Romania, spune ca oamenii sai lucreaza "de sase luni" la proiectul de lege. Subalternul sau, Cononov, declara inca din octombrie 2005 ca se lucreaza la o noua lege a Deltei. Adica de zece luni. In expunerea de motive, MMGA da drumul la ineptii: se scrie ca legea din 1993 a suferit doua modificari din cauza carora se lucreaza greu cu actul normativ…

PUTERI MARI PENTRU GUVERNATOR. Declaratiile date de presedintele Basescu saptamana trecuta in Delta cum ca Rezervatia trebuie sa fie ferita de influenta politicului sunt doar minciuni. Guvernantii vor sa dea drepturi depline de conducere guvernatorului Deltei. Art. 7 al proiectului de lege: "Conducerea Administratiei Rezervatiei este asigurata de Guvernator..." In legea veche, art. 4: "Conducerea Administratiei Rezervatiei este realizata de Consiliul Stiintific" (for alcatuit din academicieni, profesori, ingineri, specialisti). Guvernatorul este numit politic si are rang de subsecretar de stat. In consecinta, ARBDD devine o institutie superpolitizata. Cenzura exercitata de Consiliul Stiintific asupra deciziilor privind Delta si impusa de expertii straini in legea de acum 13 ani nu va mai exista. In articolul 1 al proiectului se mentioneaza ca Deltei i s-a atribuit Diploma Europeana de catre Consiliul Europei. Este prima data cand se introduce o astfel de enormitate intr-o lege. Diploma Europeana este o distinctie pe care Consiliul Europei o acorda pe cinci ani unei regiuni pentru management deosebit. Inseamna ca, daca in 2010 nu va mai acorda Deltei Diploma, Consiliul va incalca grosolan legea. Aberant. Si lista continua. Ceva mai jos se scrie ca: "Rezervatiile biosferei se intind pe suprafete mari...". Specialistii de la Mediu habar n-au ca in lume exista zeci de rezervatii ale biosferei cu suprafete de cateva hectare.

MENTINEREA CONCESIUNILOR. Dupa ce au latrat un an impotriva concesiunilor si n-au pierdut nici un prilej de a infiera contractele, guvernantii pastreaza linistiti concesiunile in proiectul de lege al Deltei. O alta prevedere ciudata: "... resursele naturale pe care le genereaza Delta" se afla in administrarea ARBDD. Asta inseamna ca si resursa piscicola se afla in administrarea ARBDD. Dar, in 2005, Sulfina Barbu a cedat administrarea resurselor piscicole Ministerului Agriculturii, Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura. Noua lege nu precizeaza care sunt zonele strict protejate din Delta, in contextul in care batalia pe zona Sacalin-Zatoane este mare, investitori si fundatii facand presiuni.

SCHIMBARE
"Conducerea Administratiei Rezervatiei este realizata de Guvernatorul Administratiei Rezervatiei in subordinea caruia se afla Colegiul executiv"

NUMIRE
"Guvernatorul este numit de Guvern, la propunerea autoritatii centrale pentru protectia mediului. Functia de guvernator este asimilata cu functia de subsecretar de stat" - Proiectul de modificare a Legii Deltei

×
Subiecte în articol: observator lege delta rezervaţiei deltei