x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator SCANDALOS LA TĂRGU-JIU /Un fleac: un miliard pentru fiecare lătrat

SCANDALOS LA TĂRGU-JIU /Un fleac: un miliard pentru fiecare lătrat

de Gabriela Mladin    |    27 Feb 2009   •   00:00

Un document emis de Direcţia de Servicii Comunale din subordinea Primăriei Târgu-Jiu arată dispreţul total faţă de banul public. Capturarea unui câine la Târgu-Jiu şi ducerea lui într-un padoc fără să aibă autorizaţie de funcţionare costă aproape un miliard de lei vechi!




Căţeluş cu părul creţ, se cam fură banii din "coteţ“, ei se jură că nu fură şi i-am prins cu factura în gură...
Foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

La Târgu-Jiu, un câine prins de hingheri înseamnă cheltuirea a 100.000 de lei, aproape un miliard de lei vechi, din bugetul local. La începutul lunii ianuarie 2009, Direcţia de Servicii Comunale emite un act în care îşi explică activitatea de gestionare a câinilor comunitari: "Adăpostul în care îşi desfăşoară activitatea Serviciul de gospodărire a câinilor fără stăpân în anul 2008 se află amplasat în Strada Narciselor (380 m.p.), valoarea execuţiei acestuia fiind de circa 34.896 de lei". În aceeaşi adresă se arată faptul că pentru această investiţie nu s-a putut obţine autorizaţie de funcţionare. Drept urmare, Primăria aruncă pe "apa sâmbetei" peste 340 de milioane de lei vechi.

Tot din adresa instituţiei publice aflăm cel mai şocant răspuns dat vreodată de autorităţi în justificarea fondurilor publice: "Activitatea de gestionare a câinilor fără stăpân în perioada 2002-2007 a cuprins capturarea unui număr foarte mic de câini comunitari, circa 15 bucăţi, ce au fost adăpostiţi în padoc, după care au fost preluaţi de Pro Animals". În acelaşi document, mai sunt prezentate şi sumele pentru această activitate. Suma totală din ianuarie 2002 până în noiembrie 2008 folosită de Primăria municipiului Târgu-Jiu pentru prinderea acestor câini este de peste 11 miliarde de lei vechi. Miliarde care au fost cheltuite doar pentru capturarea câinilor din stradă, pentru că în aceeaşi adresă suntem anunţaţi că nu au fost efectuate niciodată intervenţii chirurgicale, adică aceşti câini nu au fost sterilizaţi. Se mai spune că Primăria nu deţine un loc special amenajat pentru incinerarea cadavrelor de câini. Deci banii au fost cheltuiţi pe motorina deplasărilor în teren (pentru că tot în document se spune că majoritatea câinilor capturaţi au fost revendicaţi de către stăpâni direct din maşina de transport), pe salarii şi pentru hrana celor 15 câini din padoc.

PRIMĂRIA RECUNOAŞTE
Preşedinta Asociaţiei Pro Animals din Târgu-Jiu, Carmena Şerbănoiu, a rămas surprinsă de sumele folosite de municipalitate pentru această activitate: "Cred că pot vorbi ca un om care toată ziua cu asta se ocupă, cu îngrijirea acestor câini fără stăpân. În mod voluntar fac această activitate. Cei 15 câini despre care DSC spune că ar fi ajuns în padocul nostru vă spun clar că nu este aşa. Pe de altă parte, nu ştiu când este serioasă Primăria, acum, când spune că în cinci ani a prins 15 câini, sau în urmă cu patru ani, când spunea, tot printr-un document, că 1.938 de câini au fost capturaţi, din care 1.708 au fost eutanasiaţi. Se naşte întrebarea firească, dacă Primăria susţine că nu are loc special de incinerare a cadavrelor de câini, ce a făcut cu ei?", a declarat reprezentanta Pro Animals. De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al Primăriei, Ramona Evulescu, a declarat că padocul din Narciselor nu are autorizaţie de funcţionare pentru că a fost făcut provizoriu: "Noi lucrăm acum, în zona CET, la cel mai modern adăpost pentru câini din ţară. Cât despre numărul câinilor capturaţi de DSC şi pe care l-au comunicat, cred că este vorba despre o greşeală". Directorul DSC Târgu-Jiu, Alexandru Zaharia, a declarat că adresa în care au fost prezentate aceste date nu este reală, chiar dacă a fost semnată de el: "Am încercat să dăm un răspuns care să satisfacă solicitantul, nu sunt date reale. În sumele comunicate intră şi activitatea de ridicare a cailor de pe străzi", a declarat acesta.

×
Subiecte în articol: observator caini