Scandalul cardului de sănătate ia amploare. În timp ce președintele Klaus Iohannis critică implementarea programului, premierul Victor Ponta sare în apărarea acestuia.
Introducerea cardurilor de sănătate reprezintă o măsură bună, care trebuie implementată, a declarat, sâmbătă, la Târgovişte, premierul Victor Ponta, care a adăugat că, "indiferent de lobby-ul şi de dezinformarea şi de propaganda împotrivă", este foarte hotărât "să ducă această bătălie la bun sfârşit''.
Premierul a reafirmat că informaţia potrivit căreia s-ar fi găsit carduri de sănătate blocate în bancomate nu a fost reală.
''Cardul de sănătate este un proiect vechi, am lucrat foarte bine cu domnul Buşoi când era preşedintele Casei (CNAS - n.r.), după aceea domnul Ciurchea, cu SRI, cu STS şi va însemna următorul lucru: doar anul ăsta cel puţin 300 de milioane de euro facem economii, bani care rămân toţi la Sănătate. Sigur că mă aşteptam să fie supăraţi, să auzim 2.500 de carduri blocate în bancomate. Bineînţeles că a fost o minciună, nu era niciun card. Că mii de oameni la cozi, că alte lucruri...'', a precizat Ponta.
Prim-ministrul a subliniat că este hotărât să implementeze această măsură pentru a combate frauda în Sănătate.
''Dar, vreau să vă spun următorul lucru: cât voi fi premier, până în 2016, după 2016, evaziunea fiscală trebuie combătută, frauda în Sănătate trebuie combătută şi, indiferent de lobby-ul şi dezinformarea şi de propaganda împotrivă, sunt foarte hotărât să duc această bătălie la bun sfârşit pentru că este o bătălie bună pentru România. Repet 800 de milioane de euro în patru luni din TVA recuperate, 300 de milioane la servicii medicale doar anul ăsta. Un miliard de euro. Merită un miliard de euro să primesc câteva înjurături de la cei deranjaţi'', a afirmat Ponta.
Pe de altă parte, preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că Guvernul a pregătit prost implementareea programului privind cardul de sănătate, el menţionând că a văzut mii de oameni care stau la cozi şi că este "un scandal public".
“Guvernul a gestionat extrem de prost implementarea cardului de sănătate pentru români și voi avea o discuție cu premierul în acest sens. Este revoltător ca mii de oameni să stea la cozi interminabile pentru a beneficia de serviciile medicale care li se cuvin”, scrie președintele, citat de Agerpres.
La rândul lui, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, consideră că nu este o problemă de implementare a cardului.
"Au mai fost şi mici inadvertenţe, dar este normal atunci când implementezi un sistem nou. E un sistem complex, necesar în România şi este foarte bine că l-am introdus. A fost şi comunicat destul de mult. A fost sistemul tampon, oamenii şi toţi furnizorii, şi doctorii au fost intruiţi şi au fost comunicate toate normele", a declarat ministrul la Antena 3.
"E un sistem nou şi complicat. Avem personal care a fost pregătit, dar care are nevoie de timp de adaptare", a susţinut ministrul Bănicioiu.
"Decizia de a nu mai amâna cardul după atâtea lungi amânări a fost pentru că mobilitatea populaţiei noastre e cunoscută. Nu puteam aştepta până când fiecare cetăţean român va intra în posesia cardului. Gândiţi-vă câţi cetăţeni români avem care lucrează în afara României", a mai spus el.
Potrivit MS, cardul naţional de sănătate, alături de reţeta electronică şi dosarul electronic reprezintă obiective importante pentru informatizarea sistemului de sănătate şi fac parte din proiectul de control şi disciplină financiară a sistemului de asigurări de sănătate.
"Există însă şi persoane care contestă acest proiect, menit să facă ordine în sistem şi să stopeze fraudarea fondurilor din sănătate. În încercările disperate de a compromite acest sistem, aceştia au recurs la metode de intoxicare şi manipulare prin intermediul reţelelor de socializare", susţine MS în comunicatul de presă. Ministerul precizează că acest card nu poate fi utilizat în sistem bancar şi nici nu conţine sume de bani destinate asiguraţilor, aşa cum eronat există mai multe comunicări pe diverse reţele de socializare.
"Cardul naţional de sănătate primit de asigurat conţine numai datele de identificare ale asiguratului. Atragem atenţia că astfel de mesaje care dezinformează opinia publică produc confuzie, care poate duce la tensiuni între pacienţi şi furnizorii de sănătate. MS şi CNAS consideră că astfel de informări tendenţioase pun în pericol procesul de implementare a sistemului şi reprezintă încercări de blocare a unui sistem care are ca scop stabilirea unei discipline financiare şi stoparea fraudelor din sistem", se mai arată în comunicatul Ministerului Sănătăţii.
Potrivit sursei citate, pe card şi în memoria electronică a acestuia sunt imprimate următoarele informaţii: numele şi prenumele asiguratului, codul unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate, numărul de identificare al cardului naţional de asigurări sociale de sănătate, data naşterii şi termenul de valabilitate al cardului care este de 5 ani.
Reprezentanţii MS precizează că doar la cererea asiguratului medicul de familie poate inscripţiona pe cardul de sănătate date medicale.
"Precizăm că MS şi CNAS au realizat ample campanii de informare cu aceste informaţii, utilizând toate pârghiile de care dispune: spot informativ audio şi video difuzat pe posturile de radio şi tv, conferinţe de presă, comunicate de presă, declaraţii de presă, prezenţa autorităţilor în emisiuni pe tema cardului de sănătate, întâlniri cu asociaţiile de pacienţi, întâlniri cu furnizorii de servicii medicale", se mai arată în comunicat.
CNAS a menţionat că în evidenţa serviciilor acordate fără a fi validate cu cardul de sănătate sunt incluse şi serviciile medicale acordate copiilor şi persoanelor neasigurate.
HG49/ 2015 art.2, prevede faptul că începând cu data de 1 februarie sistemul cardului de sănătate va funcţiona în paralel cu vechiul sistem de validare şi decontare a serviciilor medicale şi farmaceutice până la data de 1 mai.