Intr-una dintre stenogramele interceptarilor din dosarul privind coruptia din Vama Constanta Sud – Agigea, din luna mai 2010, cei doi convorbitori, Eugen Bogatu, fostul sef al Directiei Domenii Portuare din Constanta, si senatorul PDL Mircea Banias, discuta posibilitatea de a-si continua demersurile de influenta pe langa "doamna". In mod evident, "doamna" este un om politic foarte influent, pe care senatorul PDL Banias nu crede ca cineva sa o poata "intoarce" (probabil referindu-se la remanierea guvernamentala care s-a produs la scurt timp – n.r.) – "nu cred ca o intorc, pentru ca este prea importanta ca sa o poata intoarce cineva".
Procurorii care s-au ocupat de caz au tras concluzia ca femeia despre care ar discuta cei doi ar fi ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, desi aceasta avea sa preia functia la patru luni de la momentul interceptarii. Iata de ce intrebarea cu privire la identitatea femeii care era implicata in numirile din Portul Constanta ramane una de actualitate. Au interpretat gresit procurorii sau au dorit sa protejeze pe cineva?
Mircea Banias a iesit pe toate posturile de televiziune pentru a "demonstra" ca este nevinovat, dar a refuzat sa spuna cine este omul politic despre care este vorba in aceasta discutie. Insistenta lui Banias de a se feri sa nominalizeze este suspecta, atat timp cat discutia se referea mai degraba la manevrele din interiorul partidului de a influenta numirea unui reprezentant in cadrul administratiei portului.
Un detaliu ne-a atras insa atentia. Din discutia celor doi reiese ca dialogul cu "doamna" trebuia intermediat de un anume Iulian Tudor. Numele acesta a devenit public cu ocazia debutului scandalului din Portul Constanta. Iulian Tudor, consul onorific al Republicii Guineea la Bucuresti si Constanta, este asociatul lui Dorin Cocos din firma Euro Hotels International Co SRL si controleaza o firma cu activitate de comisionariat vamal. Motiv suficient sa avem suspiciuni rezonabile ca "doamna" nu este altcineva decat ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, de altfel, singurul ministru femeie la momentul discutiei interceptate, 7 mai 2010, si sotia lui Dorin Cocos.
Elena Udrea a refuzat sa discute cu noi, dar a publicat un comunicat de presa si a luat atitudine pe blog dupa publicarea informatiei de catre Jurnalul National. Ministrul insista ca este victima unei campanii de presa securiste. Ce nu spune Elena Udrea este ca fiecare jurnalist are datoria oricarui jurnalist sa prezinte orice suspiciune cu privire la un inalt demnitar al Romaniei, asa cum si dumneaei este.
"Nu am avut niciodata vreo discutie cu domnul Mircea Banias sau cu oricare alta persoana despre nici un fel de numiri in functii din Vama Agigea sau oricare alta vama din Romania. Asa cum am mai mentionat, nu am avut si nu am nici cea mai mica curiozitate legata de activitatile de orice fel care se desfasoara aici. Am doar un punct de vedere fata de coruptia care exista in acest sistem si ma pronunt ferm pentru actionarea in forta a institutiilor statului pentru combaterea fenomenului", ne-a precizat ministrul Elena Udrea in comunicatul transmis la redactie. In schimb, ministrul Dezvoltarii face o precizare interesanta: "Dezaprob practica generalizata de a fi folosite numele diferitelor persoane publice cu scopul fie de a impresiona interlocutorul, fie de a se crea situatii avantajoase pentru cei care utilizeaza aceasta metoda". Fara comentarii!
Udrea: "In 50% din cazuri se incearca fraudarea licitatiilor"
Ministrul Dezvoltarii si Turismului, Elena Udrea, presedinte al PDL Bucuresti, a declarat ieri la Pro TV ca exista un fenomen al incercarii de fraudare a licitatiilor. Ea s-a ferit sa ofere un procent legat de licitatiile la care se incearca fraudarea, dar a mentionat ca acesta "ar fi destul de mare". Udrea a mai spus ca se pare ca mediului privat ii convine acest sistem, pentru ca nu s-au inregistrat sesizari la DNA privind fraudarea unor licitatii. Intrebata daca se poate spune ca "peste 50%" este o aproximare corecta a procentului in care se incearca fraudarea licitatiilor, Udrea a raspuns: "Se incearca. Am putea spune ca este un procent la care se poate ajunge".
Udrea a mai spus ca in acest moment nu se mai discuta despre schimbarea premierului Emil Boc. Ea a adaugat ca probabil va exista o analiza a activitatii ministrilor, care ar putea fi facuta la vara de premierul Boc. "Eu am spus ca in acest moment nu se mai discuta despre schimbarea premierului Emil Boc. Categoric nu", a spus Elena Udrea. Intrebata insa daca ar fi de acod ca, in conditiile in care Mugur Isarescu ar accepta sa fie premier, Emil Boc sa se "retraga" la partid, Elena Udrea a raspuns ca teoretic aceasta ar fi putut fi o solutie, ca a existat un raspuns al guvernatorului BNR si ca nu conteaza daca ea ar fi de acord sau nu. Ea este optimista in ceea ce priveste sustinerea Guvernului in Parlament, spunand ca Executivul nu va ramane fara acest sprijin. Oricum, liderul PDL Bucuresti vede PDL la guvernare si dupa alegerile parlamentare din 2012, spunand ca este putin probabil ca PDL sa nu intre la guvernare dupa 2012, pentru ca formatiunea creste in sondaje, in timp ce USL scade.
Pe de alta parte, ea a spus clar ca nu va candida la Primaria Capitalei pentru a contracara "campania furibunda" a PNL impotriva ei si a Legii Capitalei si nici pentru functia de premier. Udrea este convinsa ca PDL va gasi un candidat potrivit, enumerandu-i ca posibili combatanti in batalia pentru Primaria Capitalei pe Silviu Prigoana, Liviu Negoita si Sulfina Barbu. Chiar daca a spus ca anul 2014, in care vor avea loc prezidentialele, ar putea fi anul unei femei daca se gaseste femeia-candidat potrivita, Udrea a spus ca nu va candida nici la Presedintie.
● Gabriela Antoniu