Liderul sindical al CF 2, Denisa Popovici, profesor de cultură fizică medicală, nu s-a declarat surprinsă de faptul că Amalia Antoniu, prim-solista Teatrului Naţional de Operetă "Ion Dacian", a contractat o infecţie în această unitate medicală.
"Numai Dumnezeu ne-a apărat până acum. Acesta e doar începutul", a afirmat ea. Liderul sindical precizează totodată că "noi trebuie să cumpărăm din banii noştri materiale, dezinfectanţi, detergenţi. Pacienţii îşi achiziţionează, din fonduri proprii, seruri şi seringi. În mod normal, ar trebui ca toate materialele cu care se face curăţenie într-un spital să fie omologate.
De asemenea, în ceea ce priveştee serurile, seringile şi alte «consumabile» de acest tip folosite în spital ar trebui să existe un control. Dar nu se întâmplă aşa. Astfel, în plină epidemie de gripă AH1N1, conducerea spitalului, vorbesc aici mai ales de managerul Constantin Tănase, medic chirurg la Spitalul de Urgenţă Floreasca, nu a achiziţionat nici măcar o mască", mai afirmă Denisa Popovici.
Ea dă vina pentru situaţia creată pe managementul prost al instituţiei medicale. "În ciuda eforturilor cadrelor medicale, şi a numeroaselor referate făcute, atât la conducerea instituţiei, la Ministerul Transporturilor (instituţie căruia i se subordonează unitatea medicală), la Ministerul Sănătăţii, nu se rezolvă nimic. Toată lumea dă vina pe lipsa de bani, dar noi credem că nu e chiar aşa.
Astfel, deşi spitalul are un departament de achiziţii, conducerea a decis să plătească cu 100 de milioane pe lună o firmă de consultanţă în achiziţii publice. Senzaţia noastră, a majorităţii cadrelor medicale, este că se speră închiderea spitalului. Cum vă explicaţi că în regulamentul de ordine interioară este precizat că managerul are voie să schimbe locaţia şi numele spitalului?", se întreabă liderul sindical.
AM DECLANŞAT O ANCHETĂ, DAR NU ŞTIM CE ANCHETĂM!
În timp ce cinci persoane au fost transferate în stare gravă la un alt spital, aveam să descoperim că la CFR 2 nu există un birou de presă unde să poţi întreba despre aceste cazuri şi să verifici informaţiile existente.
Am stat de vorbă cu domnul Cristian Codreanu, care s-a prezentat prin presă ba ca fiind Directorul Administrativ al spitalului, ba Director de Relaţii Publice în cadrul aceluiaşi spital.
În ciuda dublei titulaturi, domnul Codreanu ne-a spus doar că dumnealui este "de profesie jurist, mai mult cu atribuţii administrative şi mai puţin la curent cu informaţiile medicale". Cu alte cuvinte, dumnealui a ţinut să ne precizeze că nu ştie cu ce se mănâncă ce s-a întâmplat, însă pentru liniştea noastră ne-a informat că "ancheta este în desfăşurare" şi că vom primi informaţii de îndată ce se vor stabili nişte concluzii. "Suntem în anchetă. Au fost închise secţiile, iar pacienţii au fost trimişi pe parcurs acasă."
Acesta a mai spus că secţiile unde a avut loc intervenţia de altfel banală a solistei au fost igienizate în urmă cu două săptămâni. "Nu-mi dau seama ce s-a întâmplat. Acum două săptămâni am închis secţiile pentru igienizare. Este o procedură normală care se face la o anumită perioadă de timp. Era totul în regulă, aşa că am primis acceptul pentru a le redeschide şi pentru a reîncepe activitatea. Vă spun sincer că nu sunt la curent cu ce s-a întâmplat. Am aflat şi eu mai multe de prin presă", ne-a declarat Cristian Codreanu, ca şi cum ar fi fost în prima zi de muncă în cadrul spitalului.
DIRECTORUL, DEMIS
În urma scandalului creat, managerul Constantin Tănase a fost demis de ministrul Transporturilor, Radu Berceanu.
Ministerul Sănătăţii (MS) a început o anchetă la Spitalul CFR 2, iar secţiile de ginecologie, neonatologie şi blocul operator au fost închise. La "Matei Balş" se fac teste pentru a afla din ce cauză au intrat în comă cele două paciente.