Seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele, a pus iar degetul pe rana, spunand ca una dintre problemele importante ale tarii nostre este coruptia.
Jonathan Scheele a criticat ieri si modul in care functioneaza Parchetul National Anticoruptie, declarand ca infiintarea lui a fost o incercare buna de a rezolva problema coruptiei, dar institutia are deocamdata prea putin personal si procurorii au prea mult de lucru."DESTEPTAREA!" Scheele a punctat ca limitarea coruptiei este dependenta de reforma sistemului judiciar si a administratiei publice si ca Romania nu va putea functiona eficient in cadrul UE daca nu va fi pregatita si pentru competitia economica. Oficialul european crede insa ca Romania a primit "un apel de desteptare" din partea Europei, dar ca pe lista de actiuni rapide a Guvernului nu se afla solutii noi.
RECOMANDARI. Potrivit lui Scheele, cresterea salariilor functionarilor publici, descentralizarea si profesionalizarea prefectilor sunt importante in contextul reformei administratiei publice din Romania. "Romania are nevoie de o administratie publica solida, profesionista si, mai ales, nepolitica", a spus Scheele. El a admis insa ca sustinerea financiara din partea statelor membre pentru realizarea reformei administratiei publice in Romania este insuficienta, in lipsa eforturilor autoritatilor romane de a aplica aceste masuri.
FARA BARONI LOCALI. Proiectul de strategie a reformei administratiei publice, dezbatut marti si de Comitetul informal UE, va fi inaintat, la mijlocul lui aprilie, Parlamentului. "Functionarii publici vor da examen pentru ocuparea postului.
Pentru a scapa de numirea
pe criterii de nepotism vom
organiza un examen national
incepand de anul viitor" a precizat
ministrul de Interne,
Ioan Rus. Mai mult, "prefectul
va fi un inalt functionar public,
avand o functie cu caracter
interministerial". "Prefectul
nu mai este o tinta a puterii.
Se schimba tabloul pe care
este desenata puterea in
Romania.
Gata cu baronii locali", a
adaugat Rus.
( MONICA IORDACHE, IOAN ALEXANDRU)
"Nu exista o conspiratie impotriva Romaniei"
Jonathan Scheele a spus ca nu exista o conspiratie pentru a tine Romania in afara UE fara motiv si nu exista "forte intunecate" care incearca sa minimalizeze eforturile Romaniei. Dimpotriva, UE vrea ca Romania sa devina un membru activ al organizatiei si face tot posibilul pentru a se asigura ca acest lucru se va intampla in 2007, a afirmat Scheele. El a mai aratat ca in Romania mai sunt multe probleme de rezolvat inainte de aderarea la UE.