x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator SCHI / Primul week-end pe pârtie

SCHI / Primul week-end pe pârtie

de Sorin Anghel    |    24 Noi 2008   •   00:00
SCHI / Primul week-end pe pârtie

Ninsorile nu au adus doar blocaje în trafic. Sâmbătă s-a schiat la Cavnic şi la Predeal, în vreme ce în Poiana Braşov s-au făcut primele coborâri abia ieri. La Bâlea Lac, stratul de zăpadă are o grosime de un metru şi jumătate, existând riscul producerii de avalanşe.



Sezonul de schi a fost deschis în Maramureş, pârtia Icoana 1 de la Cavnic fiind prima pe care s-a putut schia. "E excelent, iar senzaţia este extraordinară când îţi pui clăparii în picioa­re după o perioadă mai lungă. M-am simţit formidabil când am auzit zgomotul zăpezii sub schiuri", a spus Cristian Costin, administratorul pârtiei. De ieri s-a putut schia şi pe pârtiile din domeniul Roata, tot de la Cavnic. "A ţinut Dumnezeu cu noi şi ne-a dat zăpadă exact când a trebuit. Am reuşit să terminăm lucrările la hotelul de la baza pârtiei, iar la 10 decembrie vom avea inaugurarea", a declarat Cornel Poenar, cel care se ocupă de pârtiile de la Roata. Predealul a fost prima staţiune de pe Valea Prahovei unde s-a putut schia.

PERICOLE PE MUNTE
În Masivul Postăvaru din Poiana Braşov, stratul de zăpadă a ajuns la un metru grosime, astfel că ieri s-a putut schia. Numai că lucrurile nu au fost tocmai perfecte, pentru că zăpada proaspătă nu permite o alunecare perfectă a schiurilor. În plus, după primele coborâri au început să se simtă pietrele. Din acest motiv este bine ca în prima zi la schi să folosiţi o pereche de schiuri mai vechi, ca să nu plângeţi în momentul în care le zgâriaţi. La Bâlea Lac, stratul de zăpadă a ajuns la o grosime de 150 de centimetri. În aceste condiţii, riscul producerii de avalanşe este foarte mare. De altfel, joi, 27 noiembrie, va avea loc la Cabana Paltinu un curs de instruire pentru evitarea producerii de avalanşe. Salvamontiştii din Buşteni iau în calcul varianta ca turiştii care au anunţat sâmbătă că au rămas blocaţi pe Valea Caraimanului din Masivul Bucegi să fi căzut în vreo râpă. În acest caz, şansele ca aceştia să mai fie în viaţă sunt minime. Gheorghe Haiduc, şeful Salvamont Buşteni, a spus că a fost răscolită toată zona şi nu a fost nici o urmă care să le indice prezenţa celor doi turişti în zonă. În ultimele zile au avut loc pe munte avalanşe mici, iar vântul a format troiene care îngreunează acţiunea de salvare. Din cauza vântului, telecabina care face legătura între Buşteni şi Babele nu a funcţionat ieri. În Masivul Bucegi există risc de producere a avalanşelor.

UN NOU VAL DE FRIG
Astăzi şi mâine vremea se va încălzi uşor. Temperaturile vor creşte un pic, iar aria precipi­ta­ţiilor se va reduce simţitor. Începând de miercuri, ninsorile se vor întoarce în ţara noastră. Cele mai afectate zone vor fi Maramureş, Bucovina, Transilvania, nordul Munteniei şi al Olteniei. La Bucureşti, vremea se va menţine rece, în ciuda faptului că astăzi şi mâine valorile din termometre vor fi în uşoară creştere.

×
Subiecte în articol: observator