In Europa, numarul si speciile de insecte implicate in procesul de polenizare scad ingrijorator. Astfel, 80% dintre plantele care se inmultesc prin polenizarea efectuata de insecte sunt pe cale de disparitie. In opinia specialistilor, fenomenul este o consecinta a schimbarilor climatice.
Insectele care fac polenizarea sunt esentiale in reproducerea plantelor cu flori. Aceste plante reprezinta 80% din regnul vegetal terestru. Zburand din floare in floare, insectele efectueaza transportul natural al polenului de pe stamine pe pistilul florilor, permitand fecundarea plantelor. Dar in ultimii ani, cercetatorii, preocupati de studierea acestui "serviciu" gratuit oferit naturii de milioane de ani de catre insecte, au observat ca este amenintat din cauza scaderii biodiversitatii. REGRES. Cercetatorii au stabilit ca populatiile de albine aproape s-au injumatatit in zonele geografice din Marea Britanie si Olanda. Rezultatele privind bondarii sunt mai nuantate: in ansamblu, numarul lor este stabil in Marea Britanie si Olanda. Totusi, plantele care se inmultesc prin alti factori naturali cum sunt apa, vantul, precum si plantele autogame care se fecundeaza cu propriul polen nu sunt in pericol. Cercetatorii si-au pus intrebarea cine e responsabil de acest fenomen. Insectele, care sunt vectorul polenului? Plantele, care nu mai ofera polen, adica hrana unor insecte? Concluzia: sunt in regres atat speciile de insecte care polenizeaza, cat si soiurile de plantele care se inmultesc prin polenizarea insectelor. Autorii studiului spun ca nu influenta negativa a omului asupra echilibrului mediului este cauza principala a acestui declin, ci schimbarile climatice majore inregistrate in ultimele decenii. (Magda Marincovici)
AZI CANICULA, MAINE AVERSE
|
Temperatura aerului va continua sa creasca in perioada urmatoare, dupa cateva zile usor mai racoroase. Valorile nocturne ale temperaturii vor fi ridicate, in jur de 20 de grade Celsius, iar in Capitala, vremea va fi caniculara la amiaza. In cursul zilelor de maine si poimaine, vremea va deveni instabila si vor fi averse bogate pe arii extinse, caderi de grindina si intensificari ale vantului ce vor lua izolat aspect de vijelie. Zonele vizate de aceste fenomene vor fi Maramures, Crisana, local Transilvania si Banat si regiunile de deal si de munte. (Dana Purgaru)
|
Citește pe Antena3.ro