Parintii isi pot inscrie copiii in clasa pregatitoare (clasa zero) la orice scoala doresc, iar in cazul scolilor cu concurenta foarte mare se pot face ajustari ale cifrei de scolarizare, insa pana la capacitatea de cuprindere, a declarat joi Oana Badea, secretar de stat in cadrul Ministerului Educatiei. Ea a spus ca Legea educatiei creeaza premisele pentru ca parintii sa-si poata inscrie copiii la scoala la varsta de 6 ani, dar nu exista restrictii pentru aceia care ar dori inscrierea chiar mai devreme de aceasta varsta.
Potrivit Oanei Badea, parintii si-ar putea inscrie copiii in clasa I chiar si la 5 ani daca evaluarea psihosomatica este favorabila si, totodata, i-ar putea inscrie direct in clasa a II-a in urma unor teste. 'Invatatorul cu care va incepe copilul clasa pregatitoare va coordona colectivul pana la sfarsitul clasei a IV-a', a mai precizat secretarul de stat. In ceea ce priveste mobilierul din clasele pregatitoare, vor fi banci individuale, mobilierul va fi modular, astfel incat sa se poata schimba dupa tipul de activitate, si este conceput si un spatiu de joc in sala de clasa, a spus Badea. Secretarul de stat a prezentat cateva aspecte legate de inscrierea copiilor in clasa pregatitoare si in clasa I din anul scolar 2012-2013. Ea a spus ca inscrierea in anumite unitati de invatamant suprasolicitate se face inca din 2005, in baza metodologiei foarte clare, potrivit careia prioritate intr-o scoala au copiii arondati unitatii de invatamant.
Acest lucru se intampla si pentru anul scolar 2012-2013, cand in prima etapa in toate unitatile de invatamant vor fi inscrisi copiii arondati circumscriptiei respective. In a doua etapa are loc inscrierea copiilor la alte unitati de invatamant decat cele la care sunt arondati. 'Legat de aceasta problema, in Bucuresti este o situatie particulara, intrucat 50% dintre parinti si-au inscris copiii in anii anteriori la o alta unitate de invatamant decat aceea la care au fost arondati. Unitatile de invatamant pot stabili un criteriu de selectie in cazul in care exista foarte multe cereri pentru o scoala, pe langa criteriile generale prevazute in metodologia MECTS. Totodata, exista posibilitatea modificarii planului de scolarizare in limita capacitatii unitatii de invatamant, astfel incat sa fie cuprinsi copii care nu sunt arondati respectivei unitati', a mai spus secretarul de stat.
Oana Badea a subliniat ca locul copilului in circumscriptia de care apartine este pastrat, astfel incat, daca nu va putea fi inscris la scoala pe care a dorit-o parintele, sa poata reveni in unitatea de circumscriptie. Precizarile secretarului de stat vin in conditiile in care mai multi parinti si-au exprimat nemultumirea ca scolile la care le-au fost arondati copii sunt fie departe de casa, fie nu prea performante. O alta problema ar fi ca in urma recensamantului copiilor de 6-7 ani unele scoli trebuie sa primeasca prea multi elevi, iar altele prea putini, iar pentru echilibrarea situatiei, unele strazi au fost date altei scoli. In aceste conditii, parintii care au recurs la mutatii pentru a asigura o scoala mai buna copiilor lor au facut-o degeaba.