OBSERVATOR
Conducerea de la Tiraspol lasa mii de copii pe drumuriRegimul asa-zisei republici transnistrene a declansat vanatoarea de romani. Corespondentul Jurnalului National a ajuns in Transnistria si a vazut cu ochii sai scolile romanesti devastate, elevi batuti si profesori arestati, fapte comise de militia liderului separatist Igor Smirnov. Se pare ca acesta pregateste un nou conflict pe Nistru.
GALERIE FOTO
Scolile romanesti, cazarmile lui Smirnov
Corespondentul Jurnalului National a reusit sa patrunda in Transnistria si sa vada la fata locului dezastrul facut de militia liderului separatist de la Tiraspol la scolile romanesti din republica autonoma: copii batuti, profesori arestati, scoli devastate.VITALIE CALUGAREANU -Transnistria
Militia transnistreana a intrat joi cu forta in scoala cu predare in limba romana din raionul Rabnita in care se baricadasera de aproape o saptamana profesorii, elevii si parintii acestora.
Citește pe Antena3.ro
Trei copii, inclusiv unul de numai 8 ani, au fost spitalizati cu traume cranio-cerebrale. Autoritatile separatiste sustin ca militienii doar au "eliberat" cladirea de "ocupanti" si ca ei nu au batut pe nimeni.
Calvarul de joi s-a produs sub privirile reprezentantilor Misiunii OSCE si ale catorva politisti moldoveni, care nu au intervenit pentru a nu tensiona situatia. Acest lucru i-a descurajat si mai mult pe profesorii si parintii care au incercat sa opuna rezistenta. Ei s-au convins inca o data ca nu mai au de unde astepta ajutor, deoarece Smirnov se pare ca nu se mai supune nici macar dispozitiilor venite din partea Kremlinului.
O data cu ocuparea liceului din Rabnita, militia si securitatea transnistreana au intrat si in posesia arhivei institutiei, care continea inclusiv adresele exacte ale fiecarui copil si toate datele personale ale parintilor. In baza acestor informatii, securitatea smirnovista intocmeste in prezent dosare penale parintilor si directorului scolii. In aceeasi zi au fost arestati trei profesori si cinci parinti.
Scoala-internat din Tighina a fost ocupata saptamana aceasta de separatisti, insa copiii infometati, deoarece nu mancasera nimic doua zile, au reusit sa rupa cordoanele militiei si sa preia controlul asupra unei parti a cladirii, unde sunt amplasate bucataria si doua dormitoare.
Dupa ce au intrat prin geamuri in bucatarie, copiii au incercat sa le dea celor ramasi afara cateva paini, insa nu au reusit. Militienii prindeau painea si o ascundeau. In prezent, curtea scolii arata ca o cazarma a militiei transnistrene. Am reusit sa patrund in curtea institutiei, sarind peste gardul din spate, impreuna cu parintii a doi copii baricadati in interiorul scolii. Cei doi parinti au fost observati de militieni in timp ce incercau sa introduca in scoala doua cutii cu alimente. Au fost arestati imediat, iar despre soarta lor nu se stie deocamdata nimic.
BATE VANT DE RAZBOI. Situatia este una cu adevarat exploziva, iar pericolul ca ea sa iasa in orice moment de sub control este mai real ca niciodata. Judecand dupa starea de tensiune care poate fi observata la asa-zisa vama moldo-transnistreana de la Tighina, se poate spune aproape cu certitudine ca aceste masuri nu au cum sa ramana fara consecinte. "Privelistea" care se poate vedea acum la Tighina se aseamana cu situatia din preajma sangerosului diferend moldo-rus din Transnistria de acum 12 ani. Atata doar ca deocamdata lipsesc transeele si nu se aude suieratul gloantelor. In ultimele zile, la Chisinau pot fi auzite tot mai des astfel de comparatii.
INTERZIS
In cele opt scoli cu predare in limba romana care exista in regiunea transnistreana studiau pana in prezent aproximativ 5.000 de copii, manualele lor fiind introduse "ilegal" pe teritoriul transnistrean. Persoanele care incearca sa duca in Transnistria literatura in limba romana in baza grafiei latine, in cazul in care sunt depistate de asa-zisii graniceri transnistreni, sunt imediat arestate. Asta chiar daca 40% din populatia regiunii transnistrene este vorbitoare de limba romana sau, cum o numesc ei, "moldoveneasca".
REACTII
Lideri din toata Europa sunt socati de ceea ce se intampla de la mijlocul lunii in Transnistria. Au asistat la inchiderea abuziva a trei scoli cu predare in limba romana, cea de la Tiraspol, de la Rabnita si de la Tighina. Presedintele roman, Ion Iliescu, a reactionat extrem de critic la adresa regimului transnistrean: "Atitudinea conducerii de la Tiraspol nu mai poate fi tolerata! Am facut apel inclusiv la Rusia sa intervina". Partidul Umanist considera ca "Romania trebuie sa fie mai activa in sustinerea minoritatii romane din Transnistria".
Se "coace" alt conflict?
Smirnov nu mai asculta de nimeni. Romanofobia sa este de-acum arhicunoscuta. De ce a fost declansata insa tocmai in acest moment epurarea etnica in Transnistria?PRETEXTUL. Motivul oferit de Tiraspol: administratiile scolilor cu predare in limba romana refuza sa se subordoneze asa-zisului Minister al Invatamantului din Transnistria. Elena Bomesko, responsabilul pentru invatamant din cadrul administratiei separatiste, sustine intr-o declaratie difuzata de agentia oficiala de presa de la Tiraspol, Olvia-press, ca, prin refuzul de a accepta programele transnistrene de studiu, "parintii si profesorii le formeaza copiilor o atitudine ostila fata de Transnistria". In acelasi context, responsabilul cu relatiile externe al Transnistriei, Valerii Litkai, a lasat sa se inteleaga ca cele opt scoli cu predare in limba romana au fost concepute de catre Chisinau ca un fel de crescatorii de spioni moldo-romani in regiunea transnistreana.
ORDINUL. Exista insa o alta informatie care explica mult mai bine ultimele actiuni ale militiei lui Smirnov. Conform unor date neconfirmate deocamdata la nivel oficial, Igor Smirnov a emis luni un decret prin care fortele armate transnistrene au fost puse in stare de "alarma de razboi". Informatia este sustinuta si de reactia Rusiei la ceea ce se intampla peste Prut.
TEMEREA. "Moscova isi exprima profunda ingrijorare fata de deteriorarea brusca a relatiilor dintre Chisinau si Tiraspol. Confruntarea poate degenera intr-o destabilizare grava a regiunii", se arata intr-un comunicat al Ministerului rus de Externe, citat de AFP. Autoritatile ruse solicita Moldovei si Transnistriei "sa revina la dialog" pentru solutionarea "problemei care vizeaza cateva scoli", dupa cum se exprima Moscova in comunicat. Cu alte cuvinte, rusii se tem ca pe Nistru va avea loc un nou conflict.