Unitatile de invatamant vor fi finantate in functie de performanta si nu in raport de nevoi sau de profilul lor public sau privat, potrivit Legii asigurarea calitatii in educatie, aflata in faza de proiect sI in dezbatere publica, a afirmat, ieri, ministrul Educatiei, Mircea Miclea.
|
ACREDITARE. Pentru inceput orice scoala, universitate sau alt tip de organizatie publica sau privata care isI propune sa ofere servicii de educatie va fi supusa procesului de acreditare, inainte de functionare. Ulterior, finantarea unitatilor de invatmanat acreditate se va face diferentiat in functie de calitate. SI locurile bugetate pentru studentI din universitatI vor fi finantate diferit.
In unele cazuri, daca se va considera ca scoala isi poate imbunatati serviciile, ministerul va continua sa o finanteze, insa, in alte situatii, scolile mai slabe vor fi absorbite de cele de calitate sau pur sI simplu desfiintate. Pe de alta parte, aceste mecanisme de asigurare a calitatii in educatie sunt o cerinta a Uniunii Europene pentru recunoasterea diplomelor in spatiul european.
MONITORIZARE. Scolile sI universitatile vor fi monitorizate de doua agentii pentru testarea calitatii. Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS) si Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar (ARACIP) vor functiona pe parcursul anului scolar 2005-2006 intr-o etapa-pilot, urmand ca din anul scolar 2006-2007, sa isi inceapa functionarea.
La nivelul fiecarei scoli sau universitatI se va institui o Comisie pentru evaluarea si asigurarea calitatii. In cazul invatamantului preuniversitar, aceasta comisie va fi alcatuita din reprezentanti ai profesorilor, parintilor, elevilor, reprezentantI ai consiliului local, respectiv ai cadrelor didactice, studentilor, absolventilor, angajatorilor, la nivelul universitar. Aceste comisii vor evalua periodic, la intervale de maximum patru ani, calitatea fiecarui program de studiu, vor elabora propuneri de imbunatatire a calitatii sI vor intocmi un raport privind calitatea serviciilor educationale. De asemenea se va face sI o evaluare a cadrelor didactice. Evaluarea externa a calitatii in educatie va fi realizata, la nivel universitar, de Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior, iar la nivel preuniversitar de Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar. Aceste agentii vor fi finantate in primul an de Ministerul Educatiei, iar ulterior din surse proprii. La finele anului scolar ele vor realiza un top al celor mai bune institutii de invatamant preuniverstar, respectiv superior, dupa cum a precizat ieri ministrul Educatiei, Mircea Miclea.
Citește pe Antena3.ro