x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Scriitorul George Stanca a încetat din viaţă

Scriitorul George Stanca a încetat din viaţă

04 Feb 2019   •   16:17
Scriitorul George Stanca a încetat din viaţă
Sursa foto: Lucian Alecu/Intact Images

Poetul şi publicistul George Stanca a murit la vârsta de 71 de ani, informaţie confirmată de familie. În ultimele luni, ziaristul s-a simţit rău, scrie ziarul Adevărul

George Stanca a murit astăzi, în jurul orei 15.00, în urma unui stop cardio-respirator. El era internat la Spitalul „Sfânta Maria“.

George Stanca - poet, publicist şi fost solist al formației rock Odeon - i-a povestit Florentinei Fântânaru, la Antena Stars, că a făcut în tinereţe un gest pe care îl regretă şi acum. "Tata era un om de o bunătate, de o corectitudine şi de o frumuseţe sufletească... Aveam trei ani când a venit la noi acasă. El a fost primul iubit al mamei mele. A apărut golanul de Stanca (tatăl bilogic al poetului - n.r.) şi a cucerit-o şi m-a făcut pe mine. A plecat golanul de Stanca şi nea Marin a reluat iubirea. Numai de aici se vede cât de bun era. Mama l-a trădat... (...) Avea grijă de mine, să nu mă supere, să nu cumva să cred că e tată vitreg. (...) Era în Giuleşti un infirm, care m-a întrebat: «Ce mai face, bă, tac-tu?» Şi i-am zis: «Bine, cred că a venit acasă». Iar el a replicat: «Lasă, bă, că nu de ăla de întreb!» Şi, în momentul ăla, i-am dat un pumn în gură... Era, săracul, şchiop, în cârje. Regret şi acum. L-am lăsat lat. I-am spus: «Bă, tatăl meu e numai unul!»", a povestit George Stanca.

George Stanca s-a născut pe 7 mai 1947 în Buftea şi a absolvit Insititutul de Construcţii din Bucureşti. În timpul studenţiei, el a fost solistul formaţiei rock Odeon.  Pe lângă cariera literară, el a lucrat ca inginer de execuţie, în investiţii şi în proiectare. Debutul ca publicist a avut loc în 1971, în revista „Săptămâna“ lui Barbu, fiind titular al unei rubrici de muzică pop-rock-uşoară. A fost redactor la revista „Flacăra“ şi membru fondator, alături de Adrian Păunescu şi Dorin Tudoran, secretar muzical al Cenaclului Flacăra şi reporter. În calitatea de secretar muzical de cenaclu, a fost cel care i-a descoperit/adus pe Mircea Vintilă, Dan Chebac, Adriana Aush, Radu Gheorghe, Mihai Diaconescu alias Anghel Mora şi alţii. A colaborat şi cu „România literara“, „Scînteia tineretului“. Debutează în „Luceafărul“ (1978) cu poezii semnate G.G. Crăciun, iar debutul editorial a fost cu volumul de versuri „Tandreţe maximă“ (1981), urmat de „Poeme pricinoase“ (1983) şi „Excursie cu liftul“ (1988). George Stanca, cunoscut în mediul literar sub pseudonimul Ghenadi Strungar, a fost însă şi singurul român care a fost condamnat, în 2013, la închisoare pentru plagiat. El a primit un an cu suspendare, fiind declarat vinovat pentru faptul că a plagiat o traducere a cărţii „Jurnalul“ lui Lev Tolstoi şi a semnat cu pseudonim.   
 

Citeste si George Stanca - Din Parnas in Babilon
 

×
Subiecte în articol: george stanca George Stanca a murit