x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Scutul antirachetă de la Deveslu, operaţional

Scutul antirachetă de la Deveslu, operaţional

18 Dec 2015   •   11:43
Scutul antirachetă de la Deveslu, operaţional
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Declararea capabilităţii tehnice a facilităţii antirachetă Aegis Ashore din cadrul Bazei militare de la Deveselu este un moment important pentru România, pentru Statele Unite ale Americii, dar şi pentru NATO, a afirmat, vineri, ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu.

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, a reiterat, vineri, că sistemul antirachetă de la Deveselu este conceput împotriva ameninţărilor din afara Europei, nu este îndreptat împotriva Rusiei şi nici măcar nu are capabilitatea de a ameninţa Rusia, declaraţie făcută cu ocazia ceremoniei de declarare a capabilităţii tehnice a facilităţii antirachetă Aegis Ashore de la Baza Deveselu.

"Acest sistem este proiectat să contracareze ameninţări venite doar din afara Europei. Nu este, repet nu este îndreptat împotriva Rusiei şi nu are capacitatea de a reprezenta o ameninţare pentru Rusia. Am explicat acest lucru Rusiei cu numeroase ocazii. Totodată, ne-am oferit să colaborăm cu Rusia pentru a-i atenua îngrijorarea şi, în cazul în care doreşte acest lucru, pentru a-i proteja pe toţi cetăţenii noştri de rachete balistice din afara spaţiului euroatlantic", a afirmat Klemm.

El a subliniat că parteneriatul româno-american în cadrul Etapei a II-a a Abordării Europene Adaptive în Etape (EPAA) demonstrează foarte bine de ce SUA şi România au relaţii militare excelente.

Diplomatul american a amintit că, în septembrie 2011, SUA şi România au semnat acordul privind apărarea antirachetă, ratificat de Parlamentul de la Bucureşti în decembrie 2011, iar în octombrie 2013 subsecretarul pentru politici al Departamentului Apărării, Jim Miller, şi preşedintele României la acea vreme, Traian Băsescu, au marcat începerea lucrărilor la amplasamentul de la Deveselu.

"Din acel moment, reprezentanţii României şi ai SUA au făcut eforturi neobosite pentru a asigura încheierea la timp a construcţiei militare a amplasamentului. Mă bucur să pot spune astăzi că toate activităţile principale de construcţie militară de la bază, tot ceea ce este necesar pentru funcţionarea sistemului a fost finalizat şi funcţionează şi că proiectul a fost realizat cu costuri mai mici decât s-a prevăzut, datorită excelentei colaborări cu Guvernul României", a precizat Hans Klemm.

Ambasadorul a declarat că acest moment este unul important pentru apărarea antirachetă a Europei şi evidenţiază faptul că atunci când partenerii din cadrul NATO colaborează în mod "profesionist şi ferm" pot realiza orice îşi propun.

×
Subiecte în articol: deveselu