x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator SE CONTINUĂ LUCRAREA/Pace pentru Basarab

SE CONTINUĂ LUCRAREA/Pace pentru Basarab

de Monica Andrei Capatos    |    25 Feb 2009   •   00:00

După ce s-au ţigănit ca la uşa cortului săptămâna trecută, consilierii PD-L şi cei ai PSD, în număr de 41, şi-au dat mâna peste ţară şi au aprobat ieri continuarea lucrărilor la Pasajul Basarab, precum şi reînceperea negocierilor privind exproprierile din zonă.





Tensiune mare ieri la Primăria Capitalei. Consilierii PNL au anunţat că nu vin la şedinţa de consiliu pe motiv că nu vor să participe la jocurile de imagine ale celor de la PD-L, iar cei de la PSD încă nu se pronunţaseră. Nimic nu era bătut în cuie. Înainte de a începe votul, primarul general, Sorin Oprescu, a declarat că proiectul pentru continuarea lucrărilor la Pasajul Basarab nu a trecut până acum pentru că "s-a votat cu o copită politică", dar că speră ca la şedinţa aceasta să fie aprobat, astfel încât amprenta politică să nu mai primeze în faţa intereselor cetăţeanului. "Sper ca toată lumea să ţină seama de interesul bucureşteanului. Am venit să văd concretizarea. Nu mai vreau vorbe, m-am săturat de circul creat în jurul acestui subiect", a spus edilul. N-a omis nici problemele legate de exproprieri şi sumele enorme cerute de proprietari. "Unul dintre proprietari a cerut trei milioane de euro pentru o  suprafaţă de 19,2 metri pătraţi. Fraier nu este cel care cere, fraier e cel care dă. Evident că nu le-am dat", a adăugat Oprescu, precizând că o problemă ar fi cei doi piloni ai pasajului deja ridicaţi, care riscă să se prăbuşească la primul cutremur.

ÎN UNANIMITATE
Odată începută şedinţa, lucrurile au mers ca unse. Primarul general a simţit nevoia să facă unele precizări cu privire la banii pe care municipalitatea i-a cheltuit până acum pe proiectul Basarab, mai ales că la şedinţa trecută consilierii PSD i-au cerut acest lucru. "Total suprafaţă expropriată a fost de 10.013 metri pătraţi, despăgubirile acordate de municipalitate, inclusiv cele din instanţe, se ridică la peste 19 milioane de euro", a spus Oprescu, precizând şi care este valoarea totală a proiectului, înşirând zecile de milioane de euro pe care Primăria trebuia să le scoată din bugetul local pentru a plăti pierderile, penalităţile ce urmau a veni dacă pasajul nu era deblocat. Numai că... surpriză! Consilierii PSD, de data asta cuminţi şi fără scandal, au propus prin vocea lui Doru Giugula câteva amendamente la proiectul referitor la Pasajul Basarab. El a cerut ca în hotărâre să fie specificat clar numărul imobilelor ce urmează a fi expropriate, adică 16, şi suma aproximativă în care municipalitatea să se încadreze, 104.120 de lei. În plus, cei de la PSD au mai cerut să se introducă pe ordinea de zi încă două proiecte referitoare la aprobarea procedurilor de expropriere pentru continuarea lucrărilor de la "Dublarea Diametralei N-S pe tronsonul Buzeşti-Berzei-Vasile Pârvan-Uranus-Calea Rahovei, precum şi pentru supralărgirea Străzii Gheorghe Ionescu Siseşti-Bdul Ion Ionescu de la Brad. Tot ce s-a propus a fost aprobat cât ai zice peşte de cei 41 de consilieri PSD şi PD-L. Deci, unanimitate! Au fost aprobate imediat şi exproprierile cerute de PSD şi uite-aşa, totul s-a terminat ca-n poveste, binele a învins răul. Imediat după şedinţă, primarul general, cu hotărârea în mâini, s-a dus direct la Guvern pentru a se întâlni cu premierul Boc. Guvernul va emite hotărârea de declarare a Pasajului Basarab ca fiind de utilitate publică şi de începere a procedurilor de expropriere.

×
Subiecte în articol: observator