Tribunalul Bucureşti judecă în această dimineaţă recursul DNA la hotărârea Judecătoriei Sectorului 4 de eliberare condiţionată a lui Adrian Năstase. Din seara zilei de 20 iunie 2012, fostul premier al României se află în stare de executare a sentinţei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care l-a condamnat la doi ani de închisoare în “Trofeul Calităţii”, dosar eminamente politic. Fapte petrecute în 2004, un an electoral tensionat de disputa Năstase-Băsescu pentru Preşedinţia ţării, au devenit, prin munca unei echipe numeroase de procurori şi poliţişti special însărcinată de noua putere instalată după alegeri, probele unei realităţi măsluite. “Trofeul Calităţii” a fost târât prin mâinile mai multor procurori, dar Kovesi şi Morar au urmărit evoluţia acestuia pentru îndeplinirea principalei sarcini trasate de Băsescu Traian – la instalare. Mesajul băsist “Năstase, nici nu ştii cât de mic ai să devii!” a fost ordin de luptă pentru procurori şi apoi pentru judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care au finalizat în 20 iunie 2012 o mascaradă judiciară de proporţii. Alături de Adrian Năstase au fost condamnaţi la pedepse grele alţi funcţionari din conducerea Inspectoratului de Stat în Construcţii, familia Popovici, organizator al manifestării “Trofeul Calităţii” şi patronul unei tipografii care a furnizat materiale electorale. Sentinţa – lovitură de trăsnet pentru cei aflaţi în acest dosar ca inculpaţi – a declanşat în familia Năstase o serie de alte încercări dramatice. Din fericire, suicidul la care a recurs Adrian Năstase în momentul punerii în executare a mandatului a eşuat.
Hăitaşii lui Morar au declanşat o serie de acţiuni inumane, care vizau chiar viaţa lui Năstase, rănit, internat sub supraveghere carcerală la Spitalul de Urgenţă Floreasca. Procurorii au deschis un alt dosar ticălos, în care au pus sub acuzare somităţi ale medicinei, “viovate” că au acordat asistenţă pacientului Năstase. În perioada detenţiei de la Penitenciarul Jilava, după refacerea în spitalul închisorii, Adrian Năstase şi-a revenit rapid la forţa intelectuală care l-a caracterizat în întreaga carieră. Lunile de încarcerare nu au reuşit să-l înfrângă, să-l “îndoaie”, spre disperarea adversarilor politici şi a torţionarilor de tip stalinist care l-au condamnat. Mai mult, Adrian Năstase a reuşit din “universul” Jilava să convingă opinia publică asupra marii erori judiciare făcute de instanţele care au judecat “Trofeul Călităţii”. În acelaşi timp, numeroase personalităţi ale societăţii româneşti şi-au exprimat solidaritatea cu deţinutul de conştiinţă. Mesajele directe de susţinere au venit şi din afara României, de la oameni politici, diplomaţi, jurişti de marcă. Semnificative au fost vizita la Jilava a Baronesei Nicholson şi scrisorile venite de la Internaţionala Socialistă, de la Universităţi la care Adrian Năstase colaborează sau de unde a primit titluri ştiinţifice.
Nu în ultimul rând, în interiorul PSD, poziţia lui Adrian Năstase s-a întărit, nimeni nu i-a revendicat locul şi este aşteptată eliberarea pentru a se alătura efortului politic în care partidul este antrenat.
Ce face DNA, adversarul “până la moarte” al politicianului Năstase? Evident, lucrează cu metodele care au “consacrat” principala instituţie de represiune a regimului Băsescu.
În ianuarie 2013, Năstase ar fi putut să fie un om liber dacă se aplicau procedurile de care beneficiază orice deţinut care a trecut de 60 de ani şi are comportament adecvat unei cereri de eliberare condiţionată. DNA s-a opus, a tergiversat prin mijloacele reale sau subterane de care dispune judecarea cererii; a pus la îndoială calitatea lucrărilor scrise de Adrian Năstase în penitenciar; nu i-au fost recunoscute activităţile educative la care a participat. La Judecătoria Sectorului 4, DNA a depus o cerere aberantă de mutare a procesului la Cornetu, care ar fi schimbat modul de judecare a tuturor cererilor de eliberare condiţionată ale deţinutului de la Jilava. DNA s-a pus în situaţia penibilă de a contesta chiar dreptul lui Năstase la opinie, considerând “abatere” scrierile deţinutului care nu-şi recunoaşte “vina”. O reeditare a poziţiei odioase a anchetatorilor stalinişti care aplică în 2013 principiile de reeducare din “Fenomenul Piteşti”! Nu înţeleg, dar incriminează chiar şi umorul subtil din editorialele pe care Adrian Năstase le publică în Jurnalul Naţional, ziarul nostru devenind “probă” a procurorilor care penibilizează şi contorsionează grav actul de justiţie şi prerogativele legale.
Asupra instanţei care poate face din Adrian Năstase un om liber planează o mare răspundere. Pe de o parte, este sentinţa Judecătoriei care a decis în favoarea cererii de eliberare; pe de altă parte, recursul formulat de DNA la ordin. În Tribunalul Bucureşti, atmosfera este însă sumbră în urma arestării la propunerea DNA a celor două judecătoare care ar fi trebuit, în condiţii normale, să intre în complet. Există surpriza ca magistraţii trimişi să înlocuiască pe cele două judecătoare arestate să amâne cauza, deoarece nu au avut timp să studieze “dosarul Năstase”. Teroarea instalată de DNA în Justiţie, începând cu CSM şi Înalta Curte, presează explicit asupra deliberărilor normale în procesele adversarilor politici ai preşedintelui Băsescu. Luni, Justiţia are de dat un examen cu ea însăşi.
Citește pe Antena3.ro