Mult s-a scris despre gripa aviara si transmiterea ei. Directorul general al Organizatiei Internationale pentru Epizootii (OIE), Bernard Vallat, ne aduce lamuriri in legatura cu aceasta.
Jurnalul National: Domnule presedinte, site-ul OIE este sursa de informatii de prima mana referitoare la epizootii. Cum apreciati colaborarea cu Romania, membra OIE, daca e sa ne referim la rapiditatea cu care tara noastra face notificari organizatiei?
Bernard Vallat: Intr-adevar, website-ul organizatiei noastre este de referinta pentru notificarile oficiale in privinta bolilor animalelor. Autoritatile romane au notificat OIE in mod regulat in legatura cu aparitia focarelor de gripa aviara. Trebuie sa luam in calcul diferenta de timp care ar putea aparea intre declansarea unui eveniment epidemiologic si testele care sunt efectuate de laboratoarele de referinta pentru confirmarea finala. In cazul pasarilor, mai multe maladii seamana intre ele (ca simptomatologie - n.r.) si de aceea este nevoie de confirmare de laborator.
Intarzieri normale
Cum explicati faptul ca abia la 25 mai site-ul dumneavoastra a postat un raport referitor la Romania, care mentiona cazuri de gripa aviara semnalate in tara la 4 si la 8 mai?
Autoritatile romane au notificat OIE la 16 mai in legatura cu confirmarea unui eveniment care s-a declansat la 4 mai si la 25 mai alte evenimente care s-au declansat in perioada 13-17 mai. Tinand cont de explicatiile anterioare, acestea sunt intarzieri normale.
Care este procedura standard care se urmeaza dupa ce un stat notifica OIE in legatura cu aparitia unui focar de maladie provocata de un virus inalt patogen?
OIE este organizatia care stabileste standardele internationale pentru sanatatea animala si siguranta comertului cu animale si produse animaliere. Fiecare stat membru si-a luat angajamentul de a respecta recomandarile specificate de standardele OIE, referitor la comertul international. In cazul aparitiei uneia dintre aceste boli pe teritoriul sau, un stat membru urmeaza regulile OIE asa cum sunt ele specificate in "Codul sanatatii animalelor terestre", ori in "Codul sanatatii animalelor acvatice". La o solicitare specifica din partea unui stat, OIE poate trimite o misiune de experti in tara respectiva, pentru a aduce aici sprijinul tehnic si stiintific pentru rezolvarea crizei.
Ucraina a lovit Rusia și cu rachete britanice cu rază lungă. Tensiune în Europa. Moscova amenință cu un „atac neașteptat”
Citește pe Antena3.ro
Despre interdictii
In ce faza a crizei intra in vigoare interdictiile de export?
Indicatiile si recomandarile in legatura cu siguranta comertului, chiar si in prezenta uneia sau a mai multor maladii notificabile OIE, sunt descrise in detaliu in fiecare dintre capitolele specifice ale Codului OIE. Acest cod nu vorbeste despre interdictii, ci mai degraba despre masurile care trebuie aplicate de tarile exportatoare pentru a face cat mai sigur acest comert. In functie de anumite conditii, restrictiile la comercializare trebuie sa fie aplicate de la momentul aparitiei suspiciunii sau confirmarii unei maladii aflate pe lista OIE.
Poate o tara sa importe pasari vii dintr-o alta tara in care s-a semnalat la un moment dat gripa aviara?
Da, Codul OIE este foarte precis in privinta conditiilor de desfasurare a unui comert sigur cu pasari vii. Pasarile vii pot fi comercializate in conditii de siguranta, chiar si atunci cand o tara e afectata de gripa aviara, daca tara exportatoare poate demonstra ca recomandarile descrise in Cod sunt urmate intocmai in zonele afectate.
De ce a fost interzis importul de pasari vii si de carne din anumite regiuni ale Romaniei (adica cele afectate de virus), cand se stie bine ca virusul este in continua miscare?
Restrictiile privind comertul cu pasari si produse de pasare se aplica numai in zonele afectate si in zonele de risc. Depinde de tara exportatoare sa demonstreze unde anume a aparut focarul si ca a aplicat masurile de biosecuritate necesare pentru a preveni extinderea infectarii altor zone sau crescatorii de pasari. Tarile importatoare au dreptul de a verifica la fata locului toate masurile luate de tarile exportatoare.
Din cunostintele dumneavoastra, exista riscul transmiterii virusului intr-o ferma de la pasari in varsta de numai o zi?
Presupun ca va referiti la o ferma care are pui in varsta de numai o zi. In acest caz, raspunsul este da. Gripa aviara poate fi transmisa prin comertul cu pasari vii, inclusiv la puii in varsta de o zi.
Eu as fi vrut sa stiu daca este posibil ca pui in varsta de numai o zi sa infecteze alti pui dintr-o ferma.
Raspunsul este "da", de vreme ce virusul poate circula in interiorul fermei, cu exceptia cazului in care exista biosecuritate interna, care separa puii de o zi de restul puilor din ferma.
Masuri de prevenire
Data fiind complexitatea situatiei, nu ar fi momentul regandirii masurilor privind importul/exportul de pasari vii si de carne din/catre tari afectate de virus?
Nu, nu este nevoie de regandirea masurilor recomandate de Codul privind siguranta comertului cu pasari si produse din pasare in caz de gripa aviara. Aceste masuri au fost stabilite tinand cont de cele mai recente informatii stiintifice. Nu exista nici o proba ca baza acestor recomandari este incorecta. Este necesar sa se ia masurile obligatorii pentru a fi siguri ca tarile care comercializeaza arata transparenta si acuratete in materie de notificari si gestionare a bolii si respecta recomandarile OIE cand comercializeaza pasari din tari cunoscute cu risc de gripa aviara sau cu orice maladie a pasarilor, care trebuie notificata.
MASURI"Restrictiile privind comertul cu pasari si produse de pasare se aplica numai in zonele afectate si in zonele de risc. (...)Tarile importatoare au dreptul de a verifica la fata locului toate masurile luate de tarile exportatoare" - Bernard Vallat, directorul general al OIE