x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Securizarea frontierelor - O cohorta de generali, data pe mana Justitiei

Securizarea frontierelor - O cohorta de generali, data pe mana Justitiei

de Radu Crivat    |    Magda Colgiu    |    16 Iun 2005   •   00:00
Securizarea frontierelor  - O cohorta de generali, data pe mana Justitiei

Verificarile contractelor cu Bearing Point si EADS, in legatura cu care a fost sesizat Parchetul, au aratat ca a fost incalcat principiul utilizarii eficiente a fondurilor publice. Din acest motiv, impotriva mai multor persoane cu functii de conducere din MAI au fost formulate plangeri penale.

Toma Zaharia, primul pe lista

Verificarile in cazul contractelor cu Bearing Point si EADS, in legatura cu care a fost sesizat Parchetul, au aratat ca a fost incalcat principiul utilizarii eficiente a fondurilor publice.

Participantii la negocierea contractelor cu Bearing Point si EADS au incalcat prerogativele legale conferite de functiile detinute, a declarat ieri ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga.

BANII. Acesta a adaugat ca studiul de fezabilitate realizat de firma germana Bearing Point contine, in fapt, o sinteza a unor studii anterioare, cu acelasi obiect, realizate de alte societati in folosul Politiei de Frontiera, fapt sustinut atat de depozitiile unor cadre, cat si prin aceea ca, la data de 15.07.2004, MAI a incheiat contractul cu firma Bearing Point, iar a doua zi studiul de fezabilitate a fost predat partii romane. Astfel, din banii publici, firma Bearing Point a primit pentru o munca de doar o zi si fara sa indeplineasca toate clauzele contractului aproximativ 430.000 de euro. Contractul initial prevedea ca, pentru 500.000 de euro, firma Bearing sa realizeze studiul de fezabilitate si proiectul tehnic pentru realizarea securizarii frontierelor noastre. In urma unor negocieri paguboase pentru MAI, partea romana a fost de acord ca societatea germana sa realizeze numai studiul de fezabilitate, dar costurile au fost achitate aproape in totalitate, partea germana primind 430.000 de euro.

"ECHIPA". Impotriva negociatorilor si a semnatarilor contractului cu firma Bearing Point, respectiv chestorul-sef Toma Zaharia - fost secretar de stat MAI, chestorul-sef Gheorghe Carp - seful Directiei Generale de Organizare, Planificare Misiuni si Resurse, chestorul-sef Mihai Badescu - fost sef al Directiei Generale Reglementari Juridice si Contencios, chestorul Anton Gagiu s seful Unitatii de Management al proiectului, comisarul-sef Mihai Tatut - fost director general adjunct al Directiei Generale Reglementari Juridice si Contencios, au fost formulate plangeri penale la Parchetul general.

De asemenea, in urma carentelor de fond si de forma, de natura sa prejudicieze eficienta achizitiei, a fost formulata plangere penala in privinta contractului cu EADS.

BATAIE DE JOC. O alta carenta descoperita in urma verificarilor a fost faptul ca negocierea contractului cu EADS s-a facut in valuta, la suma de 650 de milioane de euro pret minim, fara a se lua in calcul detalierea bunurilor si a serviciilor care urmau a fi achizitionate. Din aceasta cauza, costurile ar putea fi mai mari decat s-a anticipat, adica mai multi bani din fondurile publice ar intra in conturile firmei EADS. "

Responsabili de aceste deficiente se fac chestor-sef (r) Toma Zaharia, chestor-sef Gheorghe Carp, chestor (r) Anton Gagiu si chestor Mihai Badescu, fata de care au fost formulate plangeri penale, pentru abuz in serviciu, la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie", precizeaza MAI.

REACTII. Dupa ce a devenit presedinte, Traian Basescu a declarat ca Guvernul condus de premierul Calin Popescu Tariceanu va analiza toate contractele incheiate fara licitatie, iar firmele carora le-au fost atribuite va trebui "sa vina la preturile pietei", in caz contrar respectivele contracte urmand a fi anulate. "Nu vom accepta sa platim mai mult decat pretul pietei", a afirmat presedintele. Comisia Europeana a dorit sa se asigure ca programele PHARE pentru securizarea frontierelor, incepute in 2001, se vor derula in continuare conform graficului si nu au legatura cu contractul cu EADS. Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) continua cooperarea cu firma germana EADS GmbH, in vederea executarii contractului semnat in luna august a anului trecut. Contractul va suferi modificari, se arata intr-un comunicat remis, ieri, de biroul de presa al MAI.

CONTRACTUL PROPRIU-ZIS
Grupul european de aeronautica si aparare EADS s-a angajat sa furnizeze Romaniei echipamente si sisteme de supraveghere si de securizare a frontierei de stat, in baza unui contract in valoare de 650 de milioane de euro, cu optiune de subcontractare de inca 350 de milioane de euro. Documentul a fost semnat la 12 august 2004 de Rainer Hertrich, director executiv al EADS si seful Departamentului Aeronautic al companiei, si de Toma Zaharia, secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor. Conform contractului, EADS furnizeaza echipamente de supraveghere si de securizare pentru o lungime de 3.147 kilometri de frontiera a Romaniei.
×
Subiecte în articol: observator eads bearing bearing point