x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sedii ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, percheziţionate de DNA. Directorul APIA, ridicat de procurori

Sedii ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, percheziţionate de DNA. Directorul APIA, ridicat de procurori

04 Iun 2014   •   08:01
Sedii ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, percheziţionate de DNA. Directorul APIA, ridicat de procurori
UPDATE 09:09 - Ancheta procurorilor DNA în dosarul de corupţie cu fonduri de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Suceava vizează un grup de funcţionari care au admis efectuarea de plăţi pentru persoane fizice sau juridice, precum şi pentru parohii şi mănăstiri fără ca acestea să fie eligibile.

Respectivii funcţionari aveau atribuţii de verificare şi aprobare a dosarelor de subvenţie şi ar fi admis la plată cereri de acordare a sprijinului financiar pe suprafaţă sau în domeniul zootehnic.

Sursele citate susţin că anchetatorii cercetează acordarea ilegală de subvenţii în 2013 în peste 240 de dosare - exploataţii agricole, asociaţii zootehnice şi întreprinderi familiale cu acest domeniu, precum şi unor parohii şi mănăstiri din judeţul Suceava care nu desfăşurau acest gen de activităţi.

Aceleaşi surse precizează că, pentru obţinerea ilegală de subvenţii în domeniul zootehnic, doctori veterinari de la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, printre care doctorul Lucian Ciobanu, au înfiinţat exploataţii fictive de creştere a animalelor pe numele a diverşi fermieri. Pentru îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate au fost modificate datele înfiinţării, utilizând în unele cazuri şi exploataţii virtuale. La rândul lor, angajaţii APIA au acceptat ca cererile de acordare a subvenţiei să fie depuse fără să verifice îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate.

UPDATE 08:54 -
Directorul APIA a fost ridicat de procurori de la sediul central al instituţiei şi va fi transportat la Suceava pentru a fi audiat la seviciul teritorial DNA Suceava, care coordonează ancheta referitoare la posibile fapte de corupţie referitoare la nereguli în decontări pentru exploataţii agricole.

UPDATE 08:13 -
Ancheta vizează 240 de dosare de acordare sprijin financiar pentru exploataţii agricole şi zootehnice care nu desfăşurau astfel de activităţi.

Potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres, sunt suspectate aproximativ 20 de persoane, printre care şi un agent de poliţie, un fost primar din Câmpulung Moldovenesc şi un medic veterinar.

Procurorii DNA efectuează miercuri mai multe percheziţii la sediul APIA Central şi la filiala Agenţiei din Suceava, potrivit unor surse judiciare.

Acţiunea vizează posibile fapte de corupţie referitoare la nereguli în decontări pentru exploataţii agricole, susţin sursele citate. Printre persoanele suspectate s-ar afla şi directori ai instituţiei.

De asemenea se fac percheziţii şi la Direcţia sanitar-veterinară.

Toate persoanele suspectate vor fi duse la DNA Suceava, pentru audieri, potrivit aceloraşi surse.

×
Subiecte în articol: perchezitii dna apia suceava