x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Guvernul a adoptat OUG privind alegerile locale și europarlamentare în 9 iunie

Guvernul a adoptat OUG privind alegerile locale și europarlamentare în 9 iunie

de Redacția Jurnalul    |    08 Mar 2024   •   18:39
Guvernul a adoptat OUG privind alegerile locale și europarlamentare în 9 iunie

UPDATE: Guvernul României a adoptat, vineri, ordonanța de urgență care declanșează procesul de organizare simultană a alegerilor locale și europarlamentare în data de 9 iunie.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a anunțat, vineri, că a fost adoptată în ședință extraordinară OUG care declanșează procesul de organizare simultană a alegerilor locale și pentru Parlamentul European în data de 9 iunie 2024, duminica.

„Perioada electorală pentru alegerile din 9 iunie va începe la data de 12 martie 2024 și se va încheia în termen de 3 zile de la publicarea rezultatului alegerilor în Monitorul Oficial al României partea I”, a spus Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Știre inițială: Guvernul se reuneşte vineri într-o şedinţă extraordinară pentru a adopta proiectul de ordonanţă de urgenţă privind organizarea alegerilor europarlamentare şi alegerilor locale în data de 9 iunie 2024.

Şedinţa urmează să înceapă cu ora 17.00, urmând ca pe ordinea de zi să figureze doar proiectul de act normativ privitor la comasarea alegerilor.

Înaintea reuniunii guvernamentale, la Palatul Victoria se desfăşoară o şedinţă a liderilor coaliţiei de guvernare referitoare la organizarea alegerilor.

Pe 29 februarie Ministerul Afacerilor Interne a pus în transparenţă publică un proiect de ordonanţă de urgenţă privind măsurile avute în vedere pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European şi a alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale.

Prin proiectul de OUG se propune ca alegerile europarlamentare şi locale să se desfăşoare în aceeaşi zi, duminică, 9 iunie 2024.

Totodată, se propune ca perioada electorală să înceapă la data de 12 martie şi să se încheie în termen de 3 zile de la publicarea rezultatului alegerilor în Monitorul Oficial al României.

Potrivit proiectului, la alegerile din data de 9 iunie, o persoană poate candida, în acelaşi timp, pentru Parlamentul European, precum şi pentru funcţia de consilier local, de consilier judeţean, de primar sau de preşedinte al Consiliului judeţean, în condiţiile prevăzute de Legea nr. 115/2015, cu modificările şi completările ulterioare. 

×
Subiecte în articol: sedinta guvern oug comasare alegeri