x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator SEEMO, îngrijorată de reacţia lui Băsescu la întrebarea Antenei 3

SEEMO, îngrijorată de reacţia lui Băsescu la întrebarea Antenei 3

27 Ian 2014   •   19:25
SEEMO, îngrijorată de reacţia lui Băsescu la întrebarea Antenei 3

Organizaţia Media din Sud-Estul Europei (SEEMO), afiliată Institutului Internaţional de Presă (IPI), şi-a exprimat  îngrijorarea în legătură cu anumite evenimente recente privind mass-media din sud-estul Europei, potrivit unui comunicat de presă al SEEMO, remis Jurnalului Naţional.

SEEMO şi-a exprimat de asemenea îngrijorarea cu privire la reacţia preşedintelui Traian Băsescu la o întrebare pusă de un reporter al postului de televiziune Antena 3 în timpul unei conferinţe de presă din 16 ianuarie. Întrebat cum comentează o informaţie publicată de Antena 3 în legătură cu o anumită tranzacţie, Băsescu a atacat canalul de ştiri despre care a afirmat că este “un post de televiziune de propagandă, dezinformare şi înşelare a românilor”.

Referindu-se la situaţii din România, Ucraina, Serbia, Republica Moldova şi Grecia, secretarul general al SEEMO Oliver Vujovic le-a cerut autorităţilor din regiune să depună mai multe eforturi pentru a crea un mediu de lucru mai sigur pentru jurnalişti.

SEEMO remarcă în cazul României un nou Cod Penal care va intra în vigoare la 1 februarie ce include un articol care prevede sancţiuni în cazul declaraţiilor care critică deciziile instanţelor de judecată. SEEMO a declarat că această prevedere ar putea afecta munca jurnaliştilor de investigaţie şi ar putea conduce la auto-cenzură, făcând imposibil pentru jurnalişti să dezvăluie publicului informaţii-cheie privind hotărârile judecătoreşti.

Situaţie periculoasă
În Republica Moldova, SEEMO a declarat că excluderea a trei canale de televiziune din pachetele mai multor reţele de cablu la sfârşitul anului 2013, fără o notificarea prealabilă sau explicaţie, reprezintă o situaţie periculoasă pentru libertatea şi pluralismul mass-media din ţară. Operatorii de reţele de cablu au reintrodus canalele în pachetele de bază, în urma unor proteste, însă motivele pentru excluderea lor rămân neclare.
SEEMO a afirmat de asemenea că monitorizează activităţile privind crearea noii televiziuni naţionale a Greciei (NERIT), care urmează să înceapă să emită în luna martie a acestui an.


×
Subiecte în articol: traian basescu antena3