x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sefa de la Finante, retinuta de PNA

Sefa de la Finante, retinuta de PNA

25 Sep 2004   •   00:00

Sefa Serviciului de Administratie Fiscala din cadrul Directiei de Finante Timis a fost retinuta de PNA, sub acuzatia de trafic de influenta si instigare la fals intelectual.

TIBERIU KISS

Klara Piroska, sefa Serviciului de Administratie Fiscala din cadrul Directiei de Finante Timis, a fost retinuta, in noaptea de joi spre vineri, de procurorii PNA. Piroska este acuzata de trafic de influenta si instigare la fals intelectual, in cazul unei rambursari de TVA de 100.000 $, in favoarea unei firme de constructii.

INCEPUTUL SFARSITULUI. Ancheta a inceput in urma cu trei zile, cand procurorii de la PNA, impreuna cu doi comisari ai Garzii Financiare Timis, s-au deplasat la sediul SC "Andronic" SRL, una dintre cele mai mari firme de Constructii din vestul Romaniei. Concomitent, o alta echipa de control, scotocea prin actele Directiei de Finante Timis in cautarea tuturor rambursarilor de TVA de care a beneficiat firma "Andronic". Dupa ridicarea documentatiei, la sediul PNA a fost invitata, de urgenta, sefa Administratiei Fiscale, Klara Piroska. In acelasi timp, pe o alta usa, era introdusa in sediul PNA si Marioara Andronic, administratorul societatii de constructii.

DECLARATII. Marioara Andronic a fost acuzata de instigare la trafic de influenta, inselaciune si fals la legea Contabilitatii. Procurorii PNA spun ca Marioara Andronic ar fi apelat la serviciile Klarei Piroska, pentru a interveni pe langa directorul DGFP Timis, Iulius Jichici, in vederea rambursarii unui TVA de 3,2 miliarde lei. In schimbul acestui serviciu, sustin surse judiciare, directoarea de la Administratia Fiscala Timisoara ar fi beneficiat de "amenajarea unei bai", sponsorizare care s-ar fi ridicat la suma de 200 milioane de lei.

UNDA DE SOC. Avocatii celor doua femei sustin ca procurorii PNA "au infaptuit un abuz inimaginabil, fortand probele de la dosar." Aparatorul Marioarei Andronic spune ca relatia clientului sau cu DGFP Timis a inceput in anul 1999, cand firma de constructii a fost desemnata ca subantreprenor pentru ridicarea sediului institutiei fiscale. Ulterior, in 2002, SC "Andronic" SRL prinde o alta lucrare de constructii, de aceasta data, renovarea spitalului de copii "Louis Turcanu" din Timisoara. Se pare ca de aici au plecat toate problemele...

PROBE. Arpi Anastasescu, avocatul Marioarei Andronic, sustine ca, pe perioada lucrarilor la clinica de copii, SC "Andronic" SRL a beneficiat de doua rambursari de TVA, respectiv de 1,2 miliarde de lei, in anul 2002 si de alte 2 miliarde de lei, in anul 2004. Conform documentelor, rambursarile de TVA au avut la baza doua "certificate de scutire de taxa pe valoare adaugata", semnate de directorul DGFP Timis, Iulius Jichici. Avocatul Anastasescu sustine ca rambursarea de TVA, in valoare de 100.000$, este perfect legala, intrucat fondurile pentru reparatia spitalului "Louis Turcanu" din Timisoara, respectiv un milion de euro, provin de la o asociatie non-profit din Germania. Potrivit legislatiei in vigoare, spune avocatul, "sunt scutite de TVA prestarile de servicii, finantate de organisme internationale si asociatii non-profit."

APARAREA

"Atat in 2002, cand era in vigoare Legea 135 cat si in 2004, cand a intrat in vigoare noul Cod Fiscal, situatiile in care se faceau scutiri de TVA au ramas aceeasi. Ceea ce se intampla este o aberatie. Procurii se legau de faptul, de ce nu a platit doamna Piroska ultima factura. Asta e treaba partilor, daca s-au inteles. E un contract comercial. Asta nu priveste pe nimeni, decat partile implicate in aceasta tranzactie. E simplu si elementar", spune avocatul Arpi Anastasescu.

CASA

In legatura cu acuzatia de "primirea de foloase necuvenite" care i s-a adus directoarei Klara Piroska, avocatul Arpi Anastasescu sustine ca si in aceasta situatie procurorii PNA au fortat nota.
Aparatorul spune ca intre SC "Andronic" SRL si directoarea Administratiei Fiscale Timisoara a existat un contract civil pentru construirea unei case, incheiat in mai 2003. "E adevarat ca acest document nu a fost inregistrat la societate, dar exista o factura, tot din mai 2003, emisa de firma catre familia Piroska, pe care scrie clar "avans contract", in valoare de 370 milioane de lei. Mai mult, mai exista o alta factura, emisa in 31 decembrie 2003, tot pentru Klara Piroska, in valoare de 417 milioane lei. Acest ultim debit nu a fost stins, la intelegere intre parti", a conchis avocatul Arpi Anastasescu.
×
Subiecte în articol: observator andronic piroska