x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sefa Imigrarii a demisionat

Sefa Imigrarii a demisionat

02 Apr 2004   •   00:00

Scandalul dosarelor de viza false cu ajutorul carora in Marea Britanie au ajuns numerosi cetateni romani si britanici a zguduit serios guvernul de la Londra. Principalul acuzat, ministrul pentru Imigrare, Beverley Hughes, si-a dat ieri demisia.

Evolutie spectaculoasa in cazul vizelor acordate cu mare usurinta de catre autoritatile britanice unor romani si bulgari care au avut documente falsificate. In urma scandalului urias, declansat de opozitia de la Londra, ajutata cu informatii chiar de consulul Marii Britanii la Bucuresti, James Cameron, ministrul pentru Imigrare, Beverley Hughes, a demisionat ieri din functie.

MOTIVATIA. „A simtit nevoia sa demisioneze din cauza faptului ca raspunsurile pe care le-a dat luni nu corespundeau documentatiei care va fi pusa la dispozitia anchetatorilor", a declarat ieri premierul Tony Blair despre Berverley Hughes, fosta sa colega de cabinet. Demisia lui Hughes demonstreaza insa ca diplomatii, inclusiv Cameron, care au avertizat serviciile pentru imigrare inca de acum un an si jumatate ca au aprobat solicitari de viza ale unui numar mare de romani si bulgari cu acte false, au avut dreptate.

DECIZIA-FULGER. Scandalul a izbucnit marti, cand opozitia a prezentat in Parlamentul de la Londra dezvaluirile incendiare primite de la diplomatii britanici din strainatate. Neasteptat, ministrul britanic de Interne, David Blunkett, in subordinea caruia se afla Hughes, a anuntat ca va incepe o ancheta si ca, temporar, pana la lamurirea situatiei, bulgarii si romanii nu vor mai putea intra in Regat. Ministrul roman de Externe, Mircea Geoana, a dezvaluit ieri, intr-o conferinta de presa, ca Blunkett a luat decizia suspendarii vizelor fara a se consulta cu colegii din ministerul de Interne sau cu cei de la Externe.

INLOCUITORUL. Contrele dintre putere si opozitie din Parlamentul britanic au fost extrem de aprinse, dar, pana ieri, Hughes a rezistat criticilor dure ale conservatorilor. „Nu sunt nici incompetenta, nici necinstita si intentionez sa imi continui munca atat timp cat vor dori premierul si ministrul de Interne", sustinea raspicat ea zilele trecute. In locul lui Hughes a fost numit parlamentarul Des Browne.
Lavinia Tudoran


Vize in cateva zile

Ministrul de Externe, Mircea Geoana, a anuntat ieri ca sunt sanse mari ca vizele pentru Marea Britanie sa fie din nou acordate romanilor peste cateva zile, astfel incat, de Pasti, cei care doresc sa poata calatori fara probleme in Regat. Geoana astepta ieri dupa-amiaza un telefon de la omologul sau britanic, Jack Straw, care sa ii confirme acest lucru. In opinia ministrului, imaginea Romaniei nu va avea de suferit in Marea Britanie in urma scandalului legat de vize. „Este nefiresc si nedrept ca pentru o problema de birocratie sa plateasca cetatenii romăni si bulgari", a spus seful diplomatiei de la Bucuresti.

Romania nu face ancheta

Intrebat daca si Bucurestiul va face o ancheta in ceea ce ii priveste pe romănii care au oferit mita pentru a primi vize, Mircea Geoana a raspuns ca, deocamdata, sunt asteptate rezultatele investigatiei de la Ambasada Marii Britanii si de la Londra. In Regat, o firma de avocatura, „Collisons&Co.", acuzata ca a intocmit solicitari de viza identice pentru mai multi bulgari care vroiau sa lucreze in Marea Britanie, a confirmat ca este implicata intr-o ancheta a Baroului. „Stim de acuzatii, ne-au fost semnalate de Law Society, care a descoperit ca este vorba despre activitatea unui fost angajat al firmei", au precizat cei de la „Collisons&Co.".

×
Subiecte în articol: observator