x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Şefii Europei, in proces la Bacău

Şefii Europei, in proces la Bacău

de Mirela Romanet    |    22 Sep 2007   •   00:00
Şefii Europei, in proces la Bacău
Sursa foto: JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN/

Caz fără precedent, cel puţin in Romănia. Premierii celor 27 de ţări membre ale Uniunii Europene, preşedinţii Parlamentului European, ai Consiliului European, ai Consiliului Superior al Magistraturii şi ai Curţii de Conturi din Romănia sunt chemaţi in judecată de o băcăuancă, Doina Savu (foto sus). Femeia nu este una oarecare, ci managerul economic al Curţii de Apel din oraşul lui Bacovia.Â


Premierii celor 27 de ţări membre ale UE, preşedinţii Parlamentului European, ai Consiliului European, ai CSM şi ai Curţii de Conturi din Romănia sunt chemaţi in judecată de o băcăuancă. Femeia nu este una oarecare, ci managerul economic al Curţii de Apel Bacău.

Doina Savu, managerul economic al Curţii de Apel Bacău, a iniţiat o acţiune in justiţie fără precedent. Ea a dat in judecată toate ţările membre ale Uniunii Europene (27), cu instituţiile de conducere, pentru incălcarea gravă a drepturilor ei de cetăţean comunitar. Totodată, ea ii cheamă in faţa judecătorilor băcăuani şi pe reprezentanţii celor mai puternice instituţii romăneşti: Parlamentul, Guvernul, Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public şi Curtea de Conturi. Savu reclamă faptul că incepănd cu data de 1 mai 2006 a fost "supusă unui regim constant şi grav de incălcare a drepturilor" ei de cetăţean romăn şi apoi comunitar. Potrivit plăngerii, femeia a făcut numeroase petiţii către instituţiile abilitate ale statului pentru rezolvarea situaţiilor sesizate, iar acestea fie nu i-au răspuns, fie au amănat la calendele greceşti soluţionarea acestora. Ea s-a decis să dea in judecată instituţiile romăneşti pe care le acuză de abuz şi să cheme in garanţie ţările şi instituţiile UE in speranţa soluţionării corecte şi definitive a problemelor sesizate. Cererea de chemare in judecată conţine nu mai puţin de 70 de solicitări şi are drept probe mii de file de inscrisuri şi documente oficiale din sfera administrativă, judiciară şi economică, ce fac dovada neregulilor din principalele instituţii de drept romăneşti şi in special cele de la instanţele băcăuane. Aproape intr-un gest de disperare, managerul economic al Curţii de Apel Bacău solicită instanţei ca procesul să fie public, cu participarea neingrădită a presei.


VEDETE. Cererea de chemare in judecată a primilor miniştri ai Angliei, Suediei sau Spaniei, a preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, şi a altor instituţii a fost depusă la registratura Curţii de Apel la 19 septembrie 2007. Dincolo de caracterul inedit al procesului, de lipsa de precedent a unei asemenea acţiuni, avocaţii băcăuani au recunoscut aproape in corpore că instanţa nu se poate pronunţa pe absolut nimic din acest dosar fără să citeze toate părţile părăte. "Din punct de vedere procedural, este obligatorie citarea părţilor mai inainte ca instanţa să se poată pronunţa asupra admisibilităţii acţiunii. Trebuie să se citeze părţile in mod legal", ne-a declarat avocatul Mihai Cliveti. Acelaşi lucru ni l-a confirmat şi decanul Baroului de Avocaţi Bacău. "Este pentru prima dată cănd aud de o asemenea acţiune. Sigur că in mod normal părţile trebuie citate. In orice proces părăţii trebuie citaţi şi abia apoi instanţa poate să-şi verifice competenţa de a judeca acel dosar sau nu", a spus şi Alexandru Lungu.


100 milioane de euro, despăgubiri

Doina Savu (foto) cere in instanţă despăgubiri de sute de milioane de euro. Cele mai consistente de la statul romăn, aproape 100 de milioane, şi doar căte un euro de la statele UE.
Ea nu este chiar o anonimă in sistemul jridic băcăuan. Dincolo de funcţia importantă pe care o deţine, femeia a mai denunţat public modul de cheltuire a banilorpublici alocaţi instanţelor băcăuane, cănd il arăta cu degetul pe preşedintele Curţii de Apel Bacău, judecătorul Cătălin Şerban, şi spunea că ingăduie nereguli in modul de gestionare a banilor publici.

×
Subiecte în articol: observator curţii apel